Τα «απορρίμματα του κορωνοϊού» απειλούν τη Μεσόγειο - «Περισσότερες μάσκες από μέδουσες»

Τα «απορρίμματα του κορωνοϊού» απειλούν τη Μεσόγειο - «Περισσότερες μάσκες από μέδουσες» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Operation Terre-Mer
0

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για την αύξηση των «απορριμάτων του κορωνοϊού» στους ωκεανούς υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ήδη κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή. 

Η γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Opération Mer Propre, οι δραστηριότητες της οποίας περιλαμβάνουν τον τακτικό καθαρισμό της Κυανής Ακτής, σήμανε συναγερμό στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι δύτες εντόπισαν, στα νερά της Μεσογείου, αυτό που ο Joffrey Peltier, εκ μέρους της οργάνωσης, περιέγραψε ως «απορρίμματα του κορωνοϊού», δηλαδή γάντια, μάσκες και μπουκάλια απολυμαντικού χεριών αναμεμιγμένα μαζί με τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης και κουτάκια αλουμινίου.

Οι ποσότητες από μάσκες και γάντια που βρέθηκαν ήταν πολύ μεγάλες, είπε ο Peltier. Ωστόσο, ανησυχεί ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδεικτικά ενός νέου είδους ρύπανσης, το οποίο θα είναι πανταχού παρόν καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο στράφηκαν στα πλαστικά μίας χρήσης για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. «Είναι η ρύπανση που θα έρθει αν δεν γίνει τίποτα», δήλωσε ο Peltier.

Μόνο στη Γαλλία, οι Αρχές έχουν παραγγείλει δύο δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης, δήλωσε ο Laurent Lombard, της ίδιας οργάνωσης. «Γνωρίζοντας ότι... σύντομα θα διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε περισσότερες μάσκες από τις μέδουσες στη Μεσόγειο», ήταν η λεζάντα που έγραψε συνοδεύοντας ένα βίντεο κατάδυσης που δείχνει μάσκες ανάμεσα στα φύκια και λερωμένα γάντια. Η ομάδα ελπίζει ότι οι εικόνες θα ωθήσουν τους πολίτες στις επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες και αντί για πλαστικά γάντια θα πλένουν τα χέρια τους περισσότερο.

«Με όλες τις εναλλακτικές λύσεις, το πλαστικό δεν είναι το μόνο μέσο που μας προστατεύει από τον κορωνοϊό. Αυτό είναι το μήνυμα », δήλωσε ο Peltier. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, οι περιβαλλοντολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την απειλή που εγκυμονεί για τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή η απόρριψη πλαστικών.

Κάθε χρόνο, 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, σύμφωνα με προ διετίας εκτίμηση του ΟΗΕ. Στη Μεσόγειο καταλήγουν 570.000 τόνοι. Σύμφωνα με το WWF αυτό ισοδυναμεί με απόρριψη 33.800 πλαστικών μπουκαλιών κάθε λεπτό στη θάλασσα. Αυτές οι ποσότητες κινδυνεύουν να αυξηθούν σημαντικά καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πανδημία του κορωναϊού.

Οι μάσκες συχνά περιέχουν πλαστικά όπως το πολυπροπυλένιο, δήλωσε ο Éric Pauget, Γάλλος πολιτικός, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου συμπεριλαμβάνεται η Κυανή Ακτή. «Με διάρκεια ζωής τα 450 έτη, αυτές οι μάσκες αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα», έγραψε μεταξύ άλλων, τον περασμένο μήνα, σε επιστολή του στον Εμμανουέλ Μακρόν, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τις μάσκες μίας χρήσης. 

Σύμφωνα με τον Guardian ανάλογο φαινόμενο καταγράφεται και στο Χονγκ Κονγκ όπου περιβαλλοντικές οργανώσεις εντοπίζουν «απορρίμματα του κορωνοϊού» στις ακτές των ακατοίκητων νησιών Soko.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM