Τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

Τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης Facebook Twitter
EPA/DEAN LEWINS
0

Ο όρος «θαλάσσια ρύπανση» φέρνει στο μυαλό συνήθως εικόνες από μπουκάλια, καλαμάκια και άλλα πλαστικά σκουπίδια. Όμως μία νέα έκθεση, εφιστά την προσοχή στα αποτσίγαρα.

Τα φίλτρα των τσιγάρων μπορεί να φαίνονται μικρά και σχετικά αβλαβή, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στους ωκεανούς και την άγρια ζωή γενικότερα, ιδιαίτερα όταν εντοπίζονται σε μεγάλους αριθμούς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Το NBC News δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΜΚΟ Ocean Conservancy, η οποία διοργανώνει καθαρισμούς ακτών από το 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν συλλεχθεί από τη δεκαετία του 1980 -πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τους αριθμούς για τις πλαστικές σακούλες, τις συσκευασίες τροφίμων, τα μπουκάλια και τα καλαμάκια που έχουν συγκεντρωθεί κατά τον καθαρισμό ωκεανών.

Ορισμένοι παραθεριστές πετούν κατευθείαν τις γόπες των τσιγάρων στην παραλία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αποτσίγαρα μεταφέρονται με τη βροχή στα ποτάμια και καταλήγουν τελικά στη θάλασσα, ενώ με τα κύματα μεταφέρονται πίσω στις παραλίες. Οι περισσότεροι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται πόσο βλαβερή είναι η συμπεριφορά τους.

Τα περισσότερα φίλτρα τσιγάρων αποτελούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από οξική κυτταρίνη - η οποία είναι, από μόνη της, φυσικό προϊόν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φίλτρα τσιγάρων είναι βιοδιασπώμενα -κάτι το οποίο είχε υπαινιχθεί και μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από μερικά χρόνια.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν γίνεται επεξεργασία της οξικής κυτταρίνης δημιουργείται συχνά ένα πλαστικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο, οπότε χρειάζεται πραγματικά πολύ περισσότερος χρόνος, από ό,τι θα έπρεπε, για να αποσυντεθούν τα φίλτρα τσιγάρων.

Μέχρι να ξεκινήσουν τα φίλτρα να αποσυντίθενται, απελευθερώνουν επίσης όλους τους ρύπους που έχουν απορροφήσει από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως η νικοτίνη, το αρσενικό και ο μόλυβδος. Αυτά, καθώς και το πλαστικό που αποσυντίθεται, καταναλώνονται στη συνέχεια από διάφορα θαλάσσια πλάσματα και καταλήγουν τελικά στο φαγητό μας.

Με πληροφορίες από Business Insider

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ