Μια τεράστια αναπαραγωγική αποικία 60 εκατομμυρίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην καλυμμένη από πάγο θάλασσα Γουέντελ που βρίσκεται στην Ανταρκτική.
Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα που καλύπτει μια περιοχή όσο το μέγεθος της Μάλτας. Παράλληλα, το συναρπαστικό εύρημα αποτελεί άλλο ένα δείγμα για το πόσα λίγα γνωρίζουμε σχετικά με τα βάθη των ωκεανών.
Η τεράστια αποικία, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, φιλοξενεί το λεγόμενο παγόψαρο (Neopagetopsis ionah), το οποίο έχει διαφανές κρανίο και διάφανο αίμα. Τα παγόψαρα είναι τα μόνα σπονδυλωτά που δεν έχουν ερυθρά αιμοσφαίρια. Για να επιβιώσει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες το παγόψαρο, έχει αναπτύξει μια αντιψυκτική πρωτεΐνη στο διαφανές αίμα του που εμποδίζει την ανάπτυξη κρυστάλλων πάγου.
Η αποικία εκτείνεται σε περισσότερα από 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάθε φωλιά καταλαμβάνει περίπου τρία τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 15 εκατοστά και περιέχει περίπου 1.735 αυγά. Οι περισσότερες φωλιές «φρουρούνταν» από άλλα, μεγαλύτερα ψάρια.
Η αποικία αναπαραγωγής ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το γερμανικό πολικό ερευνητικό σκάφος Polarstern, το οποίο ερευνούσε τον βυθό της θάλασσας περίπου μισό χιλιόμετρο κάτω από το πλοίο. Χρησιμοποιούσε ένα σύστημα κάμερας μεγέθους αυτοκινήτου συνδεδεμένο στην πρύμνη του πλοίου.
Η αποστολή επικεντρωνόταν στα ωκεάνια ρεύματα και η ανακάλυψη των φωλιών αποτέλεσε έκπληξη. Μετά από επιπλέον καταδύσεις με κάμερα αποκαλύφθηκε η τεράστια έκταση της αποικίας.
«Αυτή είναι πράγματι μια εκπληκτική ανακάλυψη», είπε ο Τζον Ποστλεθγουέιτ καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Με πληροφορίες από CNN