Οι αρχές της Σιγκαπούρης κατάσχεσαν ένα τεράστιο φορτίο με φολίδες παγκολίνων, το οποίο είχε προορισμό το Βιετνάμ. Η ποσότητα ξεπερνά τους 14 τόνους και η αξία του υπολογίζεται σε πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ.
Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών, με το δέρμα του να είναι καλυμμένο από μια «πανοπλία», η οποία είναι περιζήτητη στις μαύρες αγορές της Κίνας και του Βιετνάμ.
Οι φολίδες χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και το κρέας του παγκολίνου σερβίρεται στα εστιατόρια ως γκουρμέ έδεσμα.
Το συγκεκριμένο ζώο είναι αυτό που είναι αντικείμενο λαθρεμπορίου περισσότερα από κάθε άλλο στον πλανήτη.
Το τεράστιο φορτίο ήταν μέσα σε ένα κοντέινερ μήκους 13 μέτρων, σε σε 230 τσάντες. Στο κοντέινερ υπήρχαν επίσης περίπου 180 κιλά ελεφαντόδοντου. Είχε προέλευση από τη Νιγηρία.
Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και του Βιετνάμ η κατανάλωση τμημάτων από την πανοπλία του παγκολίνου, η οποία είναι πλούσια σε κερατίνη, θεωρείται πως βοηθάει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το άσθμα, ενώ συστήνεται και στις γυναίκες την περίοδο του θηλασμού.
Δεν υπάρχουν βέβαια επιστημονικές ενδείξεις για αυτές τις ιδιότητες, όμως η μεγάλη ζήτηση έχει κάνει τον παγκολίνο ένα από τα είδη που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.
Ο κινέζικος παγκολίνος θεωρείται από την Διεθνή Ένωση Διατήρησης Άγριας Ζωής ως είδος «σε σοβαρό κίνδυνο», μια θέση πάνω από τα να θεωρείται «εξαφανισμένο» στην άγρια φύση.
Και τα οχτώ είδη παγκολίνου προστατεύονται από εγχώρια ή διεθνή νομοθεσία όμως οι υψηλές τιμές για το κρέας και την πανοπλία του κάνουν το λαθρεμπόριο του ιδιαίτερα ελκυστικό.
Για παράδειγμα, στην Ινδία το κυνήγι απαγορεύεται, όμως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην πολιτεία Ασάμ, καθώς ένας μόνο παγκολίνος μπορεί να ισοδυναμεί με εισόδημα ενός έτους για τον λαθροθήρα.
Τον Φεβρουάριο οι αρχές του Χονκ Κόνγκ είχαν κατασχέσει άλλο ένα μεγάλο φορτίο από τη Νιγηρία. Το φορτίο περιείχε 8,3 τόνους από φολίδες παγκολίνου και 2,1 τόνους ελεφαντόδοντου. Η αξία του φορτίου ξεπερνούσε τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
σχόλια