Το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία ήταν το 2018

Το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία ήταν το 2018 Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Υπήρξε ωστόσο κάπως πιο κρύο από ό,τι τα προηγούμενα έτη 2017, 2016 και 2015.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν 14,96 βαθμοί Κελσίου, 0,77 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 1951-1980 και 1,16 βαθμοί πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, εκτιμούν οι ερευνητές του οργανισμού Berkeley Earth της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την Washington Post και το Associated Press.

Και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος από το 1850. Οι επίσημες ανακοινώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών θα καθυστερήσουν λόγω της αναστολής λειτουργίας τους (shutdown).

Η μικρή μείωση της θερμοκρασίας πέρυσι αποδίδεται κυρίως στις διακυμάνσεις που προκαλούν τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Ελ Νίνια.

Ο κλιματολόγος του Μπέρκλεϊ Ζέκε Χαουζφάδερ ξεκαθάρισε ότι η μικρή «βουτιά» του θερμομέτρου το 2018 δεν αντανακλά κάποια ευρύτερη τάση μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

«Η μακροπρόθεσμη τάση είναι εντυπωσιακά ξεκάθαρη», τόνισε.

Παράλληλα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», εκτίμησε ότι το 2019 θα υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες, καθώς συνεχίζεται η μαζική κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα δάση και οι ωκεανοί εμφανίζουν ολοένα μικρότερη ικανότητα να απορροφήσουν το έξτρα διοξείδιο.

Το παρατηρητήριο αναφοράς στο όρος Μάουνα Λόα της Χαβάης έχει καταγράψει μια αύξηση κατά περίπου 30% του ατμοσφαιρικού διοξειδίου από το 1958.

Το 2013 κατέγραψε συγκεντρώσεις διοξειδίου για πρώτη φορά άνω των 400 ppm (μερών ανά εκατομμύριο), ενώ το 2019, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, τα μέσα επίπεδα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 ppm (περισσότερο από όσο το 2018) και να φθάσουν τα 411 ppm, τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

Στην αρχή της βιομηχανικής εποχής τα επίπεδα του διοξειδίου ήσαν περίπου 280 ppm.

Η μέση ετήσια αύξηση, που ήταν λιγότερο από 1 ppm στη δεκαετία του 1950, αγγίζει πλέον τα 3 ppm. Μια ακόμη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (3,4 ppm) είχε συμβεί το 2016 λόγω ενός πολύ ισχυρού Ελ Νίνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM