Περισσότερα από 200 είδη πεταλούδας σώζονται μέχρι στιγμής στο μεγαλύτερο φυσικό καταφύγιο της Αμερικής, αλλά η ανέγερση του τείχους που θέλει να υψώσει τον Φεβρουάριο ο Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό ενδέχεται να γίνει η θανατική τους καταδίκη.
Το καταφύγιο με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στις ΗΠΑ φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πεταλούδας και βρίσκεται στο Ρίο Γκράντε, ανάμεσα στην Γκραντ Βάλεϊ και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Η πρόθεση του Αμερικανού πρόεδρου να χτίσει τείχος για την προστασία των συνόρων σηματοδοτεί την καταστροφή του.
Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στην διαχείριση της Αμερικανικής προεδρίας να άρει 28 ομοσπονδιακούς νόμους που αφορούν στην προστασία περιβάλλοντος (μεταξύ των οποίων κανονισμοί προστασίας των υπό εξαφάνιση ειδών) με σκοπό την ανέγερση συνοριακού τείχους 33 μιλίων στην καρδιά της κοιλάδας ακριβώς μέσα από το καταφύγιο.
«Ο περιβαλλοντικός τουρισμός συνεισφέρει με περισσότερα από 450 εκ. δολάρια στις κομητείες Χιλνταγκο και Σταρρ» λέει η Μαριάννα Ράιτ διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Πεταλούδας στο Μίσιον του Τέξας. «Η ανέγερση του τείχους θα είναι καταστροφική» τονίζει.
«Η ανέγερση του τείχους θα δημιουργήσει προβλήματα στους πληθυσμούς των ζώων που ήδη ζουν εκεί», υπογραμμίζει και ο Σκοτ Νικόλ, πρόεδρος της ομάδας Σίερα Κλαμπ Μπόρντερλαν εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την μετακίνησή τους.
Τον περασμένο Ιούλιο, απαντητική επιστολή που εστάλη από τις επιτροπές των Αμερικανικών Τελωνείων και της Προστασίας Συνόρων σε μία ομάδα προστασίας περιβάλλοντος έδωσε την περιγραφή του τείχους: Κατασκευασμένο από τσιμέντο και ατσάλι θα υψώνεται στα δέκα περίπου μέτρα και θα περιλαμβάνει περιμετρικά δρόμους αλλά και μία ζώνη «ενίσχυσης» 45 μέτρων περιφερειακά, από την οποία θα αποψιλωθεί κάθε είδους βλάστησης.
Με την κατασκευή του τείχους να ξεκινά τον Φεβρουάριο, άνθρωποι όπως ο Νίκολ φοβούνται ότι το εμπόδιο αυτό δεν θα καταστρέψει μόνο την πανίδα και τον οικοτουρισμό της περιοχής, αλλά θα μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα για πρόσφυγες οι οποίοι θα εξωθούνται σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιοχές.
«Τα συνοριακά τείχη αποτελούν την θανατική καταδίκη της άγριας ζωής αλλά των ανθρώπων» υποστηρίζει» η Αμάντα Μανρο από το περιβαλλοντικό κέντρο του Σάουθγουεστ. «Εμποδίζουν τα ζώα από το να έχουν πρόσβαση σε φαγητό νερό και ό,τι χρειάζονται για να επιζήσουν. Μειώνουν την ικανότητα της βιοποικιλότητας να διατηρηθεί και επί πλέον θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο».
Από την μεριά του Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικός σκοπός που εξυπηρετεί η ανέγερση του τείχους είναι η τήρηση της υπόσχεσης ότι «θα χτίσει ένα μεγάλο όμορφο τείχος», ένα εμπόδιο δηλαδή που έρχεται να προστεθεί στα 700 μίλια εμποδίων που υπάρχουν κοντά στα σύνορα.
Με πληροφορίες από τον Guardian
σχόλια