ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση

Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση Facebook Twitter
2

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος ως προς το ζήτημα των μελισσών.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο στον κόσμο λειτουργεί ως ακούσια αντισυλληπτική μέθοδος για τις μέλισσες και προκαλεί μέχρι και 40% μείωση του σπέρματος στα αρσενικά σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των εντόμων.

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες και αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες το γνώριζαν εδώ και καιρό, απλά τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρη η απειλή και ο τρόπος που επιδρούν.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση των θανάτων των μελισσών τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τη γενική μείωση των επικονιαστών σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Τα νεονικοτινοειδή έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ το 2013. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση και επέτρεψε περιορισμένη "έκτακτης ανάγκης" άρση της απαγόρευσης το 2015, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω αναστολή φέτος. Υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι οι μέλισσες βλάπτονται σημαντικά από τα νεονικοτινοειδή, αλλά υπάρχει μόνο μια μικρή έρευνα που δείχνει τα φυτοφάρμακα βλάπτουν τη συνολική απόδοση των αποικιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεονικοτινοειδή έβλαπταν τις βασίλισσες και την αναπαραγωγή τους, όμως αυτά τα νέα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι τα πρώτα που δείχνουν το πόσο επηρεάζεται η ανδρική γονιμότητα των μελισσών.

"Οποιαδήποτε επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος μπορεί να έχει ριζικές συνέπειες για την καταλληλότητα της βασίλισσας που θα δυσκολευτεί να γονιμοποιηθεί, καθώς και ολόκληρη την αποικία," ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Christopher Connolly, στο Πανεπιστήμιο του Dundee δήλωσε: "Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, καθώς από τους μελισσοκόμους καταγράφονται αυξανόμενες αποτυχίες ζευγαρώματος των βασιλισσών. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη αυτή είναι ρεαλιστικά, είναι σημαντικό, αυτή η μελέτη να αναδείξει την πολυπλοκότητα των πιθανών συνεπειών από τη χρόνια έκθεση σε αυτά και υποστηρίζει περαιτέρω την ανάγκη υιοθέτησης της αρχής προφύλαξης από τα νεονικοτινοειδή."

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είμαστε τόσο μαλάκες που δεν χαμπαριάζουμε την εξόφθαλμη πλέον πορεία προς την αυτοκαταστροφή μας. Τους δεινοσαύρους τουλάχιστον τους εξαφάνισε ένας κομήτης. Τους ανθρώπους θα τους εξαφανίσει ο αλαζονικός τους εγκέφαλος. Το πιο εγωιστικό πλάσμα στον πλανήτη...
Όταν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων τα παρασκεύασαν δεν ήταν υποχρεωμένες από την νομοθεσία να τα δοκιμάσουν πριν τα βγάλουν στην αγορά;Αλλά θα σκέφτηκαν: Θα χάσουμε αρκετά δις Ευρώ για μερικά ψωροέντομα; Σιγά το πράγμα.