Τροφή για κατοικίδια κινδυνεύουν να γίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα

Τροφή για κατοικίδια κινδυνεύουν να γίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα Facebook Twitter
0

Έγγραφο που συνέταξαν υπουργοί της κυβέρνησης στην Μποτσουάνα προτείνει άρση του κυνηγιού ελεφάντων για τέσσερα χρόνια ώστε το κρέας τους να γίνει τροφή για κατοικίδια. 

Στην Μποτσουάνα εκτιμάται πως ζουν σήμερα περίπου 130.000 ελέφαντες και πολλοί υποστηρίζουν πως ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που βλάπτει το οικοσύστημα, μια διαμάχη ανάμεσα σε πολίτες και οικολόγους που κρατάει καιρό. 

Άλλοι ωστόσο ισχυρίζονται πως από τότε που απαγορεύτηκε το κυνήγι ελεφάντων έχει αυξηθεί ραγδαία ο τουρισμός στη χώρα και πως η άρση της απαγόρευσης θα επηρέαζε αρνητικά την διεθνή εικόνα της Μποτσουάνα. 

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο του 2018, ο πρόεδρος Μογκουέτσι Μασίσι ζήτησε στους υπουργούς να επανεξετάσουν τον νόμο περί απαγόρευσης, τον οποίο είχε θεσπίσει το 2014 ο προκάτοχός του, Ίαν Χάμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συναντήσεις με οργανισμούς, κοινότητες και ιδιώτες προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση. 

Ο πρόεδρος Μασίσι σχολίασε θετικά τις πρόσφατες προτάσεις των υπουργών, αλλά θα προηγηθούν κι άλλες συζητήσεις μέχρι τελικά να κατοχυρωθούν νομικά. 

Τροφή για κατοικίδια κινδυνεύουν να γίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα Facebook Twitter

Έρευνες έχουν δείξει πως το πόσο μακριά μπορεί να «ταξιδεύουν» πλέον οι ελέφαντες έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι περιβαλλοντολόγοι αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή. 

Λόγω των ολοένα και λιγότερων βροχοπτώσεων, η πανίδα έχει μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να μεταναστεύουν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος προκειμένου να βρουν νερό και λίγη τροφή. Οι περιβαλλοντολόγοι αναγνωρίζουν πως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, αλλά σημειώνουν πως το ίδιο συμβαίνει με τον ανθρώπινο πληθυσμό που «απαιτεί συνεχώς περισσότερη γη». 

Βέβαια, πρόσφατη έρευνα στην βόρεια Μποτσουάνα έδειξε πως ο αριθμός τους δεν συνεχίζει να αυξάνεται όπως πιστεύουν πολλοί πολίτες, που νιώθουν να απειλούνται πλέον από τους ελέφαντες καθώς η αλήθεια είναι πως μπορεί αν γίνουν πολύ καταστροφικοί όταν περνούν από καλλιεργήσιμα χωράφια ή μέσα από χωριά, χαλώντας τις σοδειές και ενίοτε σκοτώνοντας και ανθρώπους. 

Υπέρ της άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού τάσσονται άνθρωποι που παλιότερα δούλευαν σε εταιρίες για σαφάρι και έχασαν την δουλειά τους. 

Σε κάθε περίπτωση, οι οικολόγοι είναι κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποιώντας για αρνητικό αντίκτυπο στους τουρίστες. Άλλωστε ο τουρισμός είναι δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την χώρα μετά την εξόρυξη διαμαντιών. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM