WaterAid: Η ολέθρια παγκόσμια κρίση νερού αγνοείται στις κλιματικές συζητήσεις

Σταγόνα νερού Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η παγκόσμια κρίση νερού αγνοείται στην COP26, σε βάρος των ζωών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση WaterAid. 

Στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Γλασκώβη, δεν δίνεται αρκετή προσοχή, ενώ απαιτείται επείγουσα δράση, τόνισε ο Τιμ Γουέινραϊτ, διευθύνων σύμβουλος της WaterAid. 

«Ο τρόπος που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους ανθρώπους είναι σχεδόν εξολοκλήρου μέσω του νερού, είτε γιατί είναι υπερβολικά πολύ, είτε υπερβολικά λίγο. Οπότε, γιατί δεν μιλάμε για το νερό συνεχώς; Χρειαζόμαστε για το νερό το είδος δράσης που ήδη συμβαίνει για την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε. 

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη COP στην οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να δίνουν προσοχή. Αλλά χρειάζονται περισσότερα από αυτό. Χρειάζεται πολλή και επείγουσα δράση», υπογράμμισε. 

Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού- 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι- ήταν αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού και πολλοί ήταν σε αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών και ξηρασιών, που προκαλεί η κλιματική κρίση. 

«Η κλιματική κρίση είναι μία κρίση νερού στον πυρήνα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουέινραϊτ. Τα μοτίβα των βροχοπτώσεων έχουν αλλάξει σε πολλά μέρη του πλανήτη. «Πιο έντονες και πιο συχνές πλημμύρες μολύνουν τις πηγές νερού και καταστρέφουν καλλιέργειες ή σπίτια, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότερες ξηρασίες στερεύουν τις πηγές που πολλοί άνθρωποι χρειάζονται για να επιβιώσουν». 

Ο Γουέινραϊτ επισημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη δράση για να βοηθηθούν οι κοινότητες που επηρεάζονται. Ανάλυση της WaterAid το 2020 διαπίστωσε ότι το νερό έχει λάβει λιγότερο από το 3% της κλιματικής χρηματοδότησης συνολικά. 


«Το νερό είναι θεμελιώδες για τη ζωή. Αποτελεί τη βάση για την υγεία σου, την ικανότητά σου να έχεις εκπαίδευση», τόνισε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι σε χώρες που έχουν συμβάλει λιγότερο στην κλιματική κρίση. Οι επενδύσεις για τη διαχείριση της παροχής νερού θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές, συμπλήρωσε. 


Στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στο πώς θα επιβραδυνθεί, σε βάρος της ανάδειξης του σημερινού αντίκτυπου σε κάποιες από τις πιο πιεσμένες περιοχές του κόσμου, επεσήμανε. «Χρειαζόμαστε μια επανάσταση που θα μας πάει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα και χρειαζόμαστε μια επανάσταση που θα μας πάει στην προσαρμογή του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε. 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένας συνασπισμός κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, τραπεζών και ΜΚΟ υποσχέθηκαν την Παρασκευή ότι θα υποστηρίξουν ταμείο για την κλιματική κρίση, που έχει στοχο στην παροχή καθαρού νερού σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία έως το 2030. 

Αν δεν υπάρξει δράση, το μέλλον «δεν θα αξίζει να το σκέφτεσαι», σχολίασε ο Γουέινραϊτ. «Είναι ολέθριο, η έλλειψη πρόσβασης στο νερό ήδη σκοτώνει ανθρώπους. Είναι αδιανόητο το να μην κάνεις κάτοι για αυτό», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από Guardian   

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM