Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών

Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
13

Υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αποδοχή από τη χώρας μας της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος και για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. 

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία ψήφισαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, η Κατερίνα Παπακώστα, o Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. 

Ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών», κατά τη διάρκεια της σχετικής ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται στη Βουλή.

Συνολικά στη συζήτηση μίλησαν 210 βουλευτές, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Σήμερα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή η μόνη αρχηγός κόμματος που μίλησε ξανά ήταν η Φώφη Γεννηματά. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Εντυπωσιαζόμαστε με τον τρόπο που λέτε τα ψέματα. «Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε κ. Τσίπρα ο τόπος χάνει. Για εμάς είναι πράξη εθνικής ευθύνης η καταψήφιση της Συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Ιστορικό γεγονός η ψήφιση της Συμφωνίας 

Στη χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας συμφωνία. 

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός (...) μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Aσχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων»

«Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε: «Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.

Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ».

Μητσότακης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση.Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», ανέφερε κατά την ολομέλεια της Βουλής.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ανέφερε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας και κάλεσε «πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ).»

«Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε 'μακεδονικό λαό'. Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας'», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς.»

Παράλληλα σχολίασε πως αρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου.

«Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας.»

«Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη.»

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως 'μακεδονικές'.»

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ΝΑΤΟ το λέει.»

«Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ.»

«Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική...»

«Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς 'Μακεδόνες' τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά». 

Πολιτική
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Οργή του πρωθυπουργού για τις απόψεις που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα» - «Ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Πολιτική / Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου, καθώς δεν συμμετείχε ο ομόλογός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αν και δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα η παρούσα κυβέρνηση, από τα σχόλια περί "χειρότερης κυβέρνησης από την εποχή της χούντας" διαπιστώνω πόσο εύκολα ξεχνάει κανείς τον ανεκδιήγητο Γιωργάκη και κυβερνήσεις όπως του Σαμαρά, και του Μητσοτάκη...
Τα σχόλια τα έχω κάνει εγώ. Οπότε αν θες να απαντάς σε εμένα και να μην κάνεις ρητορικές δηλώσεις.Αυτό που λέω ευθέως είναι ότι έχουμε πληρώσει ΒΑΡΥΤΑΤΑ οικονομικά και κοινωνικά δύο δράμια δικαιωματισμου.Ο,τι μέτρο έχει φέρει οικονομικά αποτελέσματα επί κρίσης ήταν του ΓΑΠ (διαύγεια, απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτλ). Το ότι η κρίση έσκασε στα χέρια του ΓΑΠ είναι τόσο ευθύνη του όσο ευθύνη ήταν του Τσίπρα ότι η φωτιά στο Μάτι μπήκε επί των ημερών του.Για την κρίση το μεγαλυτερο μερίδιο ευθύνης την έχει ο Αμίλητος, τον οποίο -ω του θαυματος- βλέπω να τον έχεις στο απυρόβλητο.Ο Μητσοτακης, όσο αντιπαθής κι αν μου είναι πολιτικά, μας γλίτωσε από πτώχευση το 90... μια πτώχευση που τελικά ήρθε "χαλαρά" επί Συριζα. Τον συγκυβερνήτη του Μητσοτάκη το 89.Άλλο τα γούστα άλλο τα γεγονότα.
Γι αυτό ο Μητσοτάκης κέρδισε πανηγυρικά τότε εκλογές το 1993, επειδή «μας γλίτωσε». Αν πάλι δεις τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας το 1993 (πληθωρισμός, τιμές, νοσήλεια, δε ξέρω κι εγώ τι άλλο), όλα βρίσκονταν στο κόκκινο.
Ο Μητσοτάκης δεν έπεσε λόγω της οικονομίας αλλά λόγω του Σαμαρά.Αν δεις τα στοιχεία το '88-'89 ήταν κοκκινοτερα απο αυτά του '93.Έχεις κάθε δικαίωμα στην άποψη σου. Κανένα στην παραποίηση της πραγματικότητας.Και όχι. Δεν έχει συμβιβαστεί η άλλη πλευρά σε κάτι συγκεκριμένο αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπων. Η Ελλάδα πήρε μια από τις χειρότερες συμφωνίες που θα μπορούσε.Σε κάθε περίπτωση τώρα που ψηφίστηκε κοίτα πώς σωπασαν οι κυβερνητικοί αρθρογράφοι. Αποστολή εξετελέσθη.
Sorry που σε κάποιους χαλάει το αφήγημα...Ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατά της κυβέρνησης Ζάεφ:«Η επιστολή του Υπ. Εξωτερικών Ντιμιτρόφ προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο αλλάζει το συνταγματικό όνομα, αλλά αλλάζει και την μακεδονική ταυτότητα, διαγράφει την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Με άλλα λόγια, ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ απαρνήθηκαν κάθε τι μακεδονικό. [...] Η Μακεδονία είναι ταπεινωμένη και γονατισμένη, ξεπουλιούνται τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα. [...] Το φάρμακο για την μαυρίλα του Ζάεφ είναι ο Μακεδόνας πολίτης, που στις επόμενες εκλογές θα στείλει τον Ζάεφ σε πολιτική σύνταξη...».
Η διαφορά είναι οτι αυτοί θα ήθελαν στη συμφωνία και τη "νότια Μακεδονία " μαζι με τη μισή Βουλγαρία δηλαδή μια μεγάλη ενιαία Μακεδονία....ενω ο Ζαεφ αρκείται σε εθνότητα και γλώσσα , not bad έτσι και αλλιώς κερδισμένοι. Οσο για το θέατρο περί κακής συμφωνίας "που τα δίνει όλα "στην Ελλάδα θυμίζει το δικό μας Καμένο που παριστάνει προ τετελεσμένων τον διαμαρτυρόμενο καραγκιόζη . Ας μη βλέπουμε το μαύρο άσπρο , άθλιος χειρισμός που υποτίθεται οτι κλείνει 27 χρόνια επίσης άθλιων χειρισμών με υπογεγραμμένη ήττα.
Η Ελλαδάρα με την"χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών" ήταν να έχει χαιρετήσει την ΕΕ και τρία χρόνια μετά αντί για αυτό, είναι μέσα στην ΕΕ τσιμεντομένη και φαίρνει παρέα και άλλο ένα γειτονάκι μέσα λίγο χειρότερο...
Ένα μνημόνιο.Ένα διχαστικό δημοψήφισμα.Μία διχαστική (και καταστροφική αλλά αυτό πες υποκειμενικό) συμφωνία.Μία πτώχευση.Μία (προς το παρόν) πτώχευση των τραπεζών.Άρνηση χρηματοδότησης από τις αγορές.Διάσπαση όλων των κομμάτων πλην ΝΔ και ΧΑ (τυχαίο;).Υπερφορολόγηση και αποεπένδυση.Πλήρης κομματικοποίηση κράτους και θεσμών.vs Σύμφωνο συμβίωσης για άτομα ιδίου φύλου (όχι γάμος, σύμφωνο συμβίωσης)...------Η χειρότερη κυβέρνηση από την εποχή των συνταγματαρχών.
Θα προσθέσω : Διάλυση των θεσμών με πραξικοπηματικό τρόπο, τοποθέτηση ανίκανων κομματικών κομισάριων στον κρατικό μηχανισμό με καταστροφικά αποτελέσματα ,, ανοιχτή υποστήριξη / ανοχή σε λούμπεν στοιχεία ,προσφυγικό στη χειρότερη μορφή απανθρωπιάς, τριτοκοσμικο επίπεδο σε παιδεία και σύστημα υγείας κλπ.Και μετά από όλα αυτά έχει τσιμεντομενο το 22% της Ελληνικής κοινωνίας που υποστηρίζει σθεναρά και άλλο τόσο εν δυνάμει κοινό με παρόμοια χαρακτηριστικά που θα ξαναψηφιζαν με τα ίδια ρηχά κίνητρα πού τους επέλεξαν το 2015. WTF is going on...