Κρίσιμη συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ

Κρίσιμη συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στην έδρα του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Λίγες μέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντά τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν τετ- α-τετ συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως Αποστολάκης και Ακάρ συνδέονται με καλή προσωπική σχέση από το διάστημα που υπήρξαν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ βασικό ζήτημα στη σημερινή συνάντηση είναι το κατά πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητήσουν εκτεταμένα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μετά το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η συνάντηση γίνεται ενώ έχουν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είπε   ότι «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Και πρόσθεσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να σταματήσουν εδώ οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου γιατί θα υπάρξει σοβαρό τίμημα ως προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Μιλάω έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και όλες τις χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει κανένα νόημα η τακτική της κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κάποιος άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει δυνατότητα αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ