«Γενναία» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού ήταν η πρώτη αντίδραση της Αθήνας μετά την ανακοίνωση της πρότασης και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Καλωσορίζουμε τη γενναία πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στη μορφή επιχορηγήσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω κοινής έκδοσης ομολόγων. Ο πήχης μπήκε ψηλά. Τώρα είναι ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.
We welcome the @EU_Commission's bold proposal for a package of €750 billion, mainly in the form of grants funded via joint debt issuance.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 27, 2020
The bar has been set high. Now it’s up to the @EUCouncil to rise to the occasion. #NextGenerationEU
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κομισιόν προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ποσά που αθροιστικά αντιστοιχούν στο ένα έκτο του περσινού ΑΕΠ της χώρας. Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων, όπως προέβλεπε η πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας, και το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί υπό μορφή δανείων προς τα κράτη μέλη.
Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κομισιόν, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της ΕΕ. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους «να παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις και να στηρίξουν το σχέδιο».
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα προστεθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ταμείου εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ του εργαλείου SURE που δημιουργήθηκε για την στήριξη της απασχόλησης.
Η Κομισιόν έχει επίσης εγκρίνει το ποσόν των 2.130 δισεκατομμυρίων σε κρατικές επιδοτήσεις από την έναρξη της κρίσης για την στήριξη των επιχειρήσεων. Το ήμισυ έχει αποδεσμευθεί από την Γερμανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
σχόλια