Αβραμόπουλος: Αυτό είναι το νέο σχέδιο για την προσφυγική κρίση

Αβραμόπουλος: Αυτό είναι το νέο σχέδιο για την προσφυγική κρίση Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
0

«Με το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει τη συνεργασία ιδίως με αφρικανικές χώρες επί τη βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας προσαρμοσμένης όμως σε κάθε χώρα», δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt, το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με 62 δις. ευρώ. Πρόκειται επίσης να εκδοθεί μια νέα μπλε κάρτα για να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν υψηλή κατάρτιση.

«Η Κομισιόν θα προτείνει νέες συνεργασίες για το προσφυγικό ιδίως με την Αφρική. Συγχρόνως προτείνουμε καταρχάς σε εννιά χώρες, οι οποίες είναι χώρες προέλευσης ή χώρες διέλευσης, μια νέα ευρεία και βιώσιμη συνεργασία», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

Οι χώρες αυτές θα είναι όπως είπε, η Ιορδανία, ο Λίβανος η Τυνησία, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Αιθιοπία, η Σενεγάλη η Νιγηρία και η Λιβύη. Αλλά, όπως τόνισε,  θα προστεθούν με την πάροδο του χρόνου και άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας με στόχο την καταπολέμηση των αιτίων της φυγής και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Η ιδέα οικοδομείται πάνω σε εμπειρίες τις οποίες αποκτήσαμε από τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας» είπε ο επίτροπος που εξήγησε στη συνέχεια το σχέδιο της Κομισιόν:  

 «Θέλουμε να συνάψουμε με κάθε μία από αυτές τις χώρες διαφορετική συμφωνία. Θέλουμε να τις πείσουμε να ξαναπαίρνουν πίσω τους παράτυπους μετανάστες. Θέλουμε επίσης να επιτύχουμε να δράσουν με συνέπεια κατά των διακινητών ανθρώπων και να φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Εκτός τούτου θέλουμε να εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάρουν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη: γι αυτό θα ενθαρρύνουμε ορισμένες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση γειτονία με της χώρες προέλευσης των προσφύγων, να εξασφαλίσουν, έτι περαιτέρω από ό,τι μέχρι σήμερα, ασφαλή υποδοχή στους ανθρώπους αυτούς. Και τέταρτον θέλουμε να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, είτε με την απευθείας υποδοχή ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη από τις χώρες προέλευσής τους, είτε χορηγώντας άδεια παραμονής και εργασίας σε νόμιμους μετανάστες στα πλαίσια μιας νέας μπλε κάρτας, σε εκείνους λ.χ. που έχουν υψηλή κατάρτιση».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει θετικά και αρνητικά κίνητρα. «Μπορούμε να δώσουμε σε εκείνες τις χώρες οι οποίες αποδεικνύονται συνεργάσιμες επιπρόσθετη χρηματική βοήθεια από την μέχρι σήμερα προσφερόμενη, είτε την αναπτύξουμε τις εμπορικές σχέσεις. Οποιος δεν τηρεί όμως τις συμφωνίες θα υποστεί περιορισμούς».

«Η Κομισιόν θα διαθέσει έως το 2020 3,1 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη και άλλοι εταίροι μπορούν στο τέλος να συγκεντρωθούν έως και 62 δισ. Ευρώ», επισήμανε.

Για τις προϋποθέσεις πρόσβασης  στην μπλε κάρτα σημείωσε ότι θα διευκολυνθούν: «ο υποψήφιος πρέπει απλώς να καταθέσει μια σύμβαση εργασίας, η οποία να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες και όχι να ισχύει όπως μέχρι τώρα για ένα χρόνο. Ο κάτοχος μιας μπλε κάρτας θα μπορεί να κάνει αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής μετά από τρία αντί για πέντε χρόνια. Εκτός τούτου, τα εισοδηματικά όρια για την απόκτηση της μπλε κάρτας θα μπορούν να μειωθούν στο ένα τρίτο, έτσι ώστε αυξηθεί η εμβέλεια / το εύρος τους. Επιπλέον θα διευκολυνθεί η συνένωση των οικογενειών για τους υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Και τέλος ο κάτοχος της μπλε κάρτας θα μπορεί στο μέλλον να μετακινείται και να μετεγκαθίσταται ευκολότερα εντός της Ε.Ε. Επιπλέον θα του επιτραπεί να εργάζεται παράλληλα με την υπαλληλική του απασχόληση και ως ελεύθερος επαγγελματίας, κάτι το οποίο στοχεύει στο να ενισχύσει την ίδρυση επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν και μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις παραμορφώσεις (της αγοράς εργασίας) και τα μειονεκτήματα για τους κατοίκους της Ε.Ε. λόγω της πρόσβασης των υψηλά καταρτισμένων πολιτών τρίτων χωρών σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση»

Ο αριθμός των μπλε καρτών που θα εκδοθούν μελλοντικά μπορεί να φτάσουν τις .137.000 μπλε κάρτες.

Επίσης ανέφερε ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι πρωτίστως υπόθεση των κρατών μελών. «Κάθε χώρα γνωρίζει καλύτερα τι μπορεί να γίνει επί τόπου. Σημαντικό Είναι μόνο το να προσπαθήσουν την επιτυχημένη ενσωμάτωση. Η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι ένα πολιτικό, ηθικό και οικονομικό καθήκον για όλες τις χώρες τις Ε.Ε. ώστε να προαχθεί η συνεργασία και η ευημερία. Αναμένουμε ότι οι πρόσφυγες θα αποδεχθούν τις αξίες και τους κανόνες μας. Πρέπει όμως να τους προσφέρουμε τις δυνατότητες να πάρουν μέρος στην κοινωνική και οικονομική ζωή.»

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη ιδίως οικονομικά, λ.χ. με τη δημιουργία τάξεων υποδοχής ή με επιγραμμικά (online) μαθήματα γλώσσας, με την ενίσχυση ασυνόδευτων νέων ή με την ενσωμάτωση σε αθλητικά σωματεία. Το νέο σχέδιο δράσης μας για την ενσωμάτωση περιλαμβάνει πολλά μέτρα , αλλά τελικά η ευθύνη βρίσκεται στα κράτη μέλη», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM