Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τη συνοχή και την ενότητα της ΕΕ, τόνισε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Κατά τη συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου, πρόσθεσε ακόμη πως η ευθύνη των κρατών-μελών στη πρόκληση του μεταναστευτικού είναι μεγάλη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Η πρόκληση της μετανάστευσης, στην ουσία, δοκιμάζει την ίδια τη συνοχή μας και η απάντησή μας σε αυτή θα καθορίσει το κοινό μας μέλλον.Πολλοί πίστευαν πως θα ήταν η οικονομική κρίση η οποία θα έθετε σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρώπης.Τελικά, είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης γιατί αγγίζει απευθείας και στην καρδιά τις αρχές και τις αξίες επάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
»»Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρχή έχουμε αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν και έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από τρία χρόνια και που είμαστε τώρα.Ας συνεχίσουμε επάνω στις ίδιες γραμμές.
»»Και οφείλω να τονίσω, για μια ακόμα φορά, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτή την πολιτική και εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής της.Οι κοινές αυτές προσπάθειες, όμως, δεν επαρκούν.Εναπόκειται πλέον όχι τόσο στα κράτη μέλη, συνήθως αναφέρομαι στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται, τα κράτη θα είναι εκεί.
»»Θα πρέπει πάντα να θυμούνται οι σημερινές κυβερνήσεις ότι ήταν ιστορική η απόφαση των προηγούμενων ηγεσιών να περάσουν το κατώφλι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εναπόκειται, λοιπόν, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες τους.Να ξεκαθαρίσουν πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους και τη θέση τους μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
»»Η κοινή μας ευθύνη είναι μεγάλη. Και θα έλεγα ότι κάτω από τη σημερινή συγκυρία είναι και ιστορική. Και από την απάντησή μας στην πρόκληση της μετανάστευσης θα κριθούμε από τις μελλοντικές γενεές, γιατί αυτή θα καθορίσει, τελικά, τη συνοχή και την ενότητά μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ