Αβραμόπουλος: Τα πλοία των ΜΚΟ πρέπει να σέβονται τους νόμους

Αβραμόπουλος: Τα πλοία των ΜΚΟ πρέπει να σέβονται τους νόμους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Τα πλοία των ΜΚΟ πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην παρεμποδίζουν την λιβυκή ακτοφυλακή» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι, μετά από μια σύντομη συνομιλία στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της Ένωσης, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες για να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνi.

«Στόχος θα είναι να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή προσέγγιση και να αντιμετωπισθεί από κοινού το μεταναστευτικό», προσθέτει. 

Σε σχέση με τις διασώσεις των μεταναστών και τον ρόλο των ΜΚΟ, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει:

«Έχουμε τον ίδιο στόχο: να καταπολεμήσουμε τους δουλεμπόρους. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί.

Κανείς δεν θα έπρεπε να διαιωνίζει τη δράση των διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη φτώχεια. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συχνά, έπαιξαν έναν βασικό ρόλο στην διάσωση της ζωής των ανθρώπων. Κάτι το αξιέπαινο.

Αλλά, όπως όλα τα πλοία που δρουν στην Μεσόγειο, πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην παρεμποδίζουν τη δράση της λιβυκής ακτοφυλακής. Αντί να παραδίδουν τη ζωή τους και ό,τι κέρδισαν σε όλη τους τη ζωή, στα χέρια των διακινητών, πρέπει να προσφέρουμε -στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη- νόμιμες οδούς προστασίας».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι συμφωνεί με την άποψη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι η πολιτική της Ρώμης στο μεταναστευτικό, έδωσε και πάλι στο θέμα της αλληλεγγύης, κύρια σημασία στην Ευρώπη.

«Αν και προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στο εσωτερικό των χωρών-μελών, είμαι ικανοποιημένος για το ότι σειρά κρατών συναίνεσαν στο να δεχθούν μερικούς από τους μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν πρόσφατα στην Ιταλία. Αλλά τώρα αυτό δεν αρκεί, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό βιώσιμης αλληλεγγύης», δηλώνει στην Il Messaggero.

Προσθέτει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποφασίσει ποιο είναι το ασφαλές λιμάνι στο οποίο πρέπει να μεταφέρονται κάθε φορά οι διασωθέντες, διότι «η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εξαρτώνται από διεθνείς και όχι από ευρωπαϊκούς νόμους».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM