Αλέξης Πατέλης: «Έχουμε μπερδέψει τον ακτιβισμό με τις κομματικές δράσεις»

Αλέξης Πατέλης: «Έχουμε μπερδέψει τον ακτιβισμό με τις κομματικές δράσεις» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Οδός Ηρώδου Αττικού. Το πρωινό είναι συννεφιασμένο καθώς περνώ την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο αποτελεί δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το γραφείο του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ύστερα από πολυετή καριέρα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, το 2019 επέλεξε να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και να γίνει οικονομικός του σύμβουλος.

Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και πήγε σχολείο στου Μωραΐτη. Πήρε Bachelor of Arts στα οικονομικά και στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ενώ το 1993 πήρε Master of Arts στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (ΗΠΑ), υπό την εποπτεία του καθηγητή τότε και διοικητή της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED Ben Bernanke. Λίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας παρατηρώ ότι η διακόσμηση που έχει επιλέξει είναι λιτή κι αυτό που ξεχωρίζει είναι κάποιες κρεμασμένες φωτογραφίες από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη αλλά και του πατέρα του. 

Εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Αλέξης Πατέλης μιλά στη LiFO για την οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση, τις ιδεολογίες, τον ακτιβισμό, ανακοινώνει όλα όσα έρχονται και αφορούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, απαντά για τις επιθέσεις που δέχεται αλλά και τι θεωρεί επαναστατικό σήμερα. 

— Τι σημαίνει να είστε επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού; 

Όπως γνωρίζετε, δεν είχα ποτέ σχέση με την πολιτική. Και ως οικονομολόγος είχα διεθνή καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, αυτό που μπορούσα να προσφέρω ήταν οι εμπειρίες μου από το εξωτερικό. Και προφανώς επέλεξα να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συμβάλω με τις δικές μου ικανότητες και γνώσεις στο κυβερνητικό έργο.
 

Κάθε πρωθυπουργός έχει δίπλα του ειδικούς από διαφορετικά περιβάλλοντα, τους οποίους συμβουλεύεται για ποικίλα θέματα. Οι δικές μου αρμοδιότητες αφορούν θέματα οικονομικής πολιτικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Πιστεύω πολύ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο όραμά του για να αλλάξει την Ελλάδα. Άλλωστε, εδώ και δύο χρόνια το πρόσημο της πολιτικής μας είναι πολύ θετικό, διότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο έχουν προχωρήσει αλλά ήδη εφαρμόζονται. 

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα νομοθετηθεί και στην Ελλάδα ο γάμος για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το πότε και το πώς είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι ο γάμος είναι από τους πιο συντηρητικούς θεσμούς και από τους πιο αρχαίους. 

— Πότε επικοινώνησε μαζί σας ο πρωθυπουργός για να αναλάβετε αυτήν τη θέση; 

Την άνοιξη του 2019, λίγο πριν από τις εκλογές. Μου είπε ότι αν κέρδιζε θα ήθελε να είμαι μέλος της ομάδας του. Θεωρώ ότι ήταν μια τιμητική πρόταση και την αποδέχτηκα, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είναι ο άνθρωπος που θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Συγχρόνως, ένιωσα ότι είχα υποχρέωση να υπηρετήσω την πατρίδα μου.   

— Κάνοντας μια ανασκόπηση του 2021, τι θα λέγατε ότι πετύχατε; Για ποιο πράγμα είστε περήφανος;

Προφανώς, για την αξιοσημείωτη πτώση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες συγκριτικά με το διάστημα πριν από την πανδημία, έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε ορισμένους κλάδους παρατηρείται και έλλειψη προσωπικού. Όπως αντιλαμβάνεστε, η ανεργία είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές και κάθε κυβέρνηση οφείλει να την έχει ως πρώτη προτεραιότητα. Επίσης, στο διάστημα των δύο ετών έχουμε ψηφίσει πάνω από 220 νομοσχέδια.

Ωστόσο, η πιο σημαντική παρακαταθήκη είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που βρίσκεται μονίμως σε κρίση. Αντιθέτως, είναι μια χώρα περήφανη, που τη θαυμάζουν διεθνώς. Ακόμη και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ‒η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που τον εφάρμοσε‒ κρίνεται ως ένα πολύ θετικό υγειονομικό μέτρο. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση. Έχοντας σταθερό πολιτικό σύστημα αλλά και με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού προσελκύουμε το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Αλέξης Πατέλης: «Η ισότητα των ευκαιριών και η εξάλειψη των διακρίσεων είναι μια δεξιά πολιτική» Facebook Twitter
Οι κοινωνίες αλλάζουν σταδιακά και το ποτάμι δεν γυρνά πίσω. Η ΝΔ έλαβε το 40% του εκλογικού σώματος και θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται πολλές και διαφορετικές απόψεις. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Αυτές τις μέρες έχουμε τη συζήτηση για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πώς βλέπετε το 2022; 

Το 2022 θα είναι ένα κομβικό έτος για την Ελλάδα. Να σας θυμίσω τις προβλέψεις κάποιων την περασμένη άνοιξη που διατυμπάνιζαν ότι το τέλος της κρατικής στήριξης θα συνοδευόταν από μαζικές απολύσεις. Μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με αυξήσεις μισθών που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια, συνεχόμενη πτώση της ανεργίας και στοχευμένη πολιτική μείωσης των φόρων. Προφανώς, η πανδημία παραμένει μια πηγή αβεβαιότητας, αλλά για τη χώρα μας μπορεί να αποδειχτεί μια τεράστια ευκαιρία, ειδικά στο θέμα της τηλεργασίας.

Υπάρχει ήδη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, την οποία δεν θα κατονομάσω, η οποία έχει αποφασίσει να δώσει το 2022 τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της να εργάζονται όπου αυτοί το επιθυμούν, δημιουργώντας μια λίστα χωρών, μεταξύ των οποίων σκέφτεται να εντάξουν και την Ελλάδα. Αντιστοίχως, δείτε και την Amazon, η οποία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερες από τριάντα μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Τέλος, ενδεικτικά να πω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες αλλά και για την οικονομία της χώρας. 

— Από την άλλη, όμως, κυριαρχεί και το θέμα της ακρίβειας. Εσάς δεν σας ανησυχεί; 

Πρώτα απ’ όλα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι αναμένονταν. Παράλληλα, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε φέτος στην Ελλάδα, όπως και το ΑΕΠ, που το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε το επίπεδό στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία. Ως εκ τούτου, εμείς έχουμε σκοπό να επικεντρωθούμε στην αγορά εργασίας και όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στις εποχές του 28% της ανεργίας, αλλά του 13%. Επομένως, αυτό χρειάζεται να το αντιληφθούν και οι εργοδότες και να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις στους υπαλλήλους τους. 

— Θα θέλατε να μου αναφέρετε μια σημαντική μεταρρύθμιση που στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης θα βελτίωνε την καθημερινότητά μας;

Αναμφίβολα, η ψηφιοποίηση είναι η πιο σημαντική τεχνολογική αλλαγή της εποχής μας. Μάλιστα, επεκτείνεται σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ ή η Δικαιοσύνη. Είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε χρόνια προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή ή η αποκέντρωση υπηρεσιών. 

— Επίσης, το 2022 θα είναι το έτος αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ποια είναι η θέση της χώρας μας; 

Η χώρα μας θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά είναι λίγο πρώιμη η συζήτηση αυτή, διότι πρέπει να περιμένουμε τις γαλλικές εκλογές και τη νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία τώρα ξεκινά τη θητεία της. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως επαίτης και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Στόχος μας, πάντως, θα είναι η προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στη σύγχρονη πραγματικότητα που έχει ανακύψει εξαιτίας της πανδημίας αλλά και άλλων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση ή το μεταναστευτικό. 

— Το θέμα της κλιματική αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ σημαντικό. Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Τι περιλαμβάνει αυτή η νέα ενεργειακή εποχή; Δεν θα υπάρξουν συνέπειες λόγω της απεξάρτησης από τα ορυκτά; 

Είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η κλιματική μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Αναντίρρητα, απαιτείται να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα. Ήδη, ο πρωθυπουργός από το 2019 έχει ανακοινώσει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη. Έχουμε δεσμευτεί για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2025 με στόχο η Ελλάδα να καταστεί κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, όπως και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τον κλιματικό νόμο. Όλα αυτά θα συμβάλουν στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, από το 2025, υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όλα τα νέα ταξί θα είναι ηλεκτροκίνητα, από το 2023 προβλέπεται η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες, ενώ από το 2030 τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων. Όσον αφορά τις επιπτώσεις, προφανώς και έχουν προβλεφθεί αντιμέτρα, για παράδειγμα θα δοθούν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

Αλέξης Πατέλης: «Έχουμε μπερδέψει τον ακτιβισμό με τις κομματικές δράσεις» Facebook Twitter
Το Κοινοβούλιο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας και σε βάθος χρόνου θα απαρτίζεται απ’ όλο το πληθυσμιακό φάσμα, χωρίς διακρίσεις. Είμαι βαθιά αισιόδοξος γι’ αυτό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Υπάρχουν σήμερα δεξιές και αριστερές πολιτικές; 

Πάντα θα υπάρχουν πολιτικές με ιδεολογικό πρόσημο. Η ψηφιοποίηση, η πράσινη μετάβαση, για παράδειγμα, είναι μεταρρυθμίσεις που όλοι θα υπερασπίζονταν, ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων.
 

Από την άλλη, επειδή δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο το ερώτημά σας, θεωρώ ότι η ισότητα των ευκαιριών και η εξάλειψη των διακρίσεων είναι μια δεξιά πολιτική. Ο θεωρητικός καπιταλισμός βασίζεται στις ίσες ευκαιρίες. Δεν υφίσταται καπιταλισμός χωρίς τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αξιοποίησή της οδηγούν στην οικονομική ευημερία. Στον καπιταλισμό, όπου βασιζόμαστε στο άτομο, τα συστήματα λειτουργούν μόνον όταν οι άνθρωποι, όποιοι κι αν είναι, ό,τι κι αν πιστεύουν, έχουν ίσες ευκαιρίες. Έπειτα, ανταμείβεται ο καλύτερος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η βάση είναι κοινή για όλους.
 

Επομένως, το να είναι κανείς εναντίον των διακρίσεων δεν είναι μόνο συμβατό με την ιδιότητα του φιλελεύθερου και καπιταλιστή αλλά αποτελεί προϋπόθεση. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις ιδεολογικές διαφορές με τον διχασμό και τις ταμπέλες. Οι πολίτες, άλλωστε, τα έχουν ξεπεράσει αυτά και θέλουν μια κυβέρνηση η οποία κάνει σωστά τη δουλειά της.  

— Η οικονομική κρίση μάς ωρίμασε ως κοινωνία;

Ως οικονομικός σύμβουλος δεν μου αρέσει να προχωρώ σε γενικευμένες κρίσεις. Εξάλλου, τι θα πει «ωρίμασε;». Το βέβαιο είναι ότι η κρίση μάς άλλαξε, όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Σήμερα η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ άλλες χώρες. Και ευτυχώς έχει εκλείψει ο λαϊκισμός, δεν είμαστε αντιμέτωποι με τον πολιτικό κατακερματισμό, παράγοντες που συνέβαλαν στο να έχουμε ασταθείς κυβερνήσεις. 

  

— Ποια ελληνική παθογένεια είναι αυτή που σας ενοχλεί; 

Ποιος είμαι εγώ να κρίνω και να ορίσω μια παθογένεια; Έχω ζήσει σε τρεις χώρες, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αν έπρεπε να απαντήσω κάτι, θα σας έλεγα ότι έχουμε μια ροπή προς την πολυπλοκότητα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εταιρική σφραγίδα, η οποία αποτελεί μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Έχει καταργηθεί από πολλές κυβερνήσεις, δεν έχει καμία νομική ισχύ, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλές ιδιωτικές εταιρείες. 

— Δουλεύετε εδώ και δύο χρόνια ένα νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τι περιλαμβάνει; 

Το νομοσχέδιο συνιστά μία ακόμη τομή, καθώς επιλύει πολυετή προβλήματα και συνάμα δημιουργεί ένα ελκυστικό, διαφανές πλαίσιο όσον αφορά τις δωρεές και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται φορολογικές διευκολύνσεις για τις οργανώσεις. Ειδικότερα, αυτό το σχέδιο νόμου βάζει μια τάξη στον χώρο, δημιουργώντας ένα γενικό μητρώο, θέτοντας αυστηρότερα κριτήρια. 

Αλέξης Πατέλης: «Η ισότητα των ευκαιριών και η εξάλειψη των διακρίσεων είναι μια δεξιά πολιτική» Facebook Twitter
Με τον σύζυγο του Μιχάλη με τον οποίο είναι μαζί από το 2004 και παντρεμένοι από το 2016.

— Όσον αφορά την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και την εφαρμογή της σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; Τι αναμένεται; Μπορεί να αποδειχτεί ένα τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού για την κοινωνία μας;  

Όπως γνωρίζετε, με απόφαση του πρωθυπουργού από τον περασμένο Μάρτιο συστήθηκε η επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Είχα την τιμή να συμμετέχω στις εργασίες της επιτροπής σε συνεργασία με τον πρόεδρό της, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Η έκθεση αποτελεί έναν οδικό χάρτη με κύριο στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα για την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης όλων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Να σας θυμίσω ότι έχουμε επεκτείνει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και ότι έχουμε εντάξει σε αυτά τα διεμφυλικά πρόσωπα.

Δεν σας κρύβω ότι διάβασα με μεγάλη συγκίνηση την ανάρτηση μιας τρανς γυναίκας, της Ραφαέλας, η οποία κρέμασε τις γόβες της αφού κατάφερε να βρει μέσω του ΟΑΕΔ δουλειά ως πωλήτρια, σταματώντας τη σεξεργασία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τρανς κρατούμενες μεταφέρονται για πρώτη φόρα σε γυναικείες φυλακές, μια ιστορική απόφαση η οποία πάρθηκε ύστερα από δεκαετίες σχετικών αιτημάτων.

Συγχρόνως, ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας για την ένταξη των οροθετικών στην άυλη συνταγογράφηση και στη δυνατότητα αναδοχής. Παράλληλα, δρομολογούνται, για να νομοθετηθούν στις αρχές του έτους, σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη, δηλαδή άτομα που γεννιούνται με παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου –όπως τα χρωμοσώματα, οι ορμόνες και τα γεννητικά όργανα‒, άλλο ένα πάγιο αίτημα της κοινότητας ίντερσεξ.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα ψηφιστεί και η απαγόρευση των «θεραπειών μεταστροφής», πρακτικών που επιδιώκουν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων. Όλα αυτά τα έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Και το αναφέρω επειδή με ρωτήσατε για δεξιές και αριστερές πολιτικές.

Από κει και πέρα, μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι ότι ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+ για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, το 2022 θα γίνει μετεκπαίδευση 17.000 αστυνομικών πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπάρχει ενότητα σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών σπουδών τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μια σταθερή θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 

— Όσον αφορά τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τι σκοπεύετε να κάνετε; Από τη στιγμή, μάλιστα, που εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό σας, ενώ ο γάμος σας ουσιαστικά δεν έχει καμία νομική υπόσταση στην Ελλάδα.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα νομοθετηθεί και στην Ελλάδα ο γάμος για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Το πότε και το πώς είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι ο γάμος είναι από τους πιο συντηρητικούς θεσμούς και από τους πιο αρχαίους. Είναι ένας τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, ο οποίος θα έπρεπε να είναι συμπεριληπτικός. Όσον αφορά την τεκνοθεσία, να πούμε ότι πλέον ένα άτομο της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδί με διάφορους τρόπους, απλώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν η νομική προστασία και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

Ως προς το δεύτερο θέμα που θίξατε, να σας πω ότι πριν δώσω εκείνη τη συνέντευξη, προφανώς και είχα στο μυαλό μου ότι θα δημιουργούνταν πιθανές αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τις πιο πολλές αντιδράσεις, τον βασικό πόλεμο, τον δέχτηκα από κάποιες λεγόμενες «ακτιβιστικές» οργανώσεις. Κι αυτό ήταν κάτι που με προβλημάτισε.

«Διαφορετικότητα» θα πει να δέχεσαι ανθρώπους που πιθανόν ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους από σένα ‒ το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Δυστυχώς, έχουμε μπερδέψει τον ακτιβισμό με τις κομματικές δράσεις. Δεν μπορούμε να ζητάμε ανεκτικότητα από τους άλλους κι εμείς πρώτοι να κάνουμε το αντίθετο. 

«Διαφορετικότητα» θα πει να δέχεσαι ανθρώπους που πιθανόν ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους από σένα ‒ το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Δυστυχώς, έχουμε μπερδέψει τον ακτιβισμό με τις κομματικές δράσεις. Δεν μπορούμε να ζητάμε ανεκτικότητα από τους άλλους κι εμείς πρώτοι να κάνουμε το αντίθετο. 

— Οι αντίπαλοί σας, όταν ακούν το δίπτυχο ΝΔ και ΛΟΑΤΚΙ+, αναρωτιούνται αν πράγματι μιλάμε για μια ιστορική τομή ή για ένα ακόμα «πλυντήριο», το λεγόμενο pink washing. Τι απαντάτε;

Οι κοινωνίες αλλάζουν σταδιακά και το ποτάμι δεν γυρνά πίσω. Η ΝΔ έλαβε το 40% του εκλογικού σώματος και θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι σε αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνονται πολλές και διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε, όπως σας είπα, η αποδοχή της διαφορετικότητας ενυπάρχει στις αρχές του καπιταλισμού. Συνεπώς, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη των διακρίσεων είναι ζήτημα ορθολογισμού και συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία και την ανάπτυξη.

— Πάντως, πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουμε το πιο στρέιτ Κοινοβούλιο της Ευρώπης. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε ένας ανοιχτά γκέι πολιτικός να εκλεγεί στην ελληνική Βουλή; 

Το Κοινοβούλιο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας και σε βάθος χρόνου θα απαρτίζεται απ’ όλο το πληθυσμιακό φάσμα, χωρίς διακρίσεις. Είμαι βαθιά αισιόδοξος γι’ αυτό.  

— Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα σήμερα; 

Αφορά κυρίως το ζήτημα της ορατότητας. Στη ζωή, κατά την άποψή μου, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Να ζεις τη ζωή ελεύθερα και ανοιχτά. Διότι η αυτογνωσία οδηγεί στην ευτυχία. 

Αλέξης Πατέλης: «Η ισότητα των ευκαιριών και η εξάλειψη των διακρίσεων είναι μια δεξιά πολιτική» Facebook Twitter
Από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.

— Κατά καιρούς δέχεστε πολλές επιθέσεις με επίκεντρο τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Πρόσφατα γίνατε στόχος κίτρινων πρωτοσέλιδων. Πώς το σχολιάζετε;

Όπως είδατε, δημοσίευσα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο για να αναδείξω τη γελοιότητα του πράγματος. Δεν με αγγίζουν. Ήξερα ότι στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου θα υπάρχουν κι αυτές οι επιθέσεις. Πάντως, οφείλω να πω πως μου έκανε εντύπωση ότι οι ακτιβιστικές οργανώσεις δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση. 

— Ποια είναι η θέση των γονιών σας ως προς τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό; 

Αν και δεν μου αρέσει να μιλώ για την προσωπική μου ζωή, θέλω να σας πω ότι οι γονείς μου είναι πολύ υποστηρικτικοί και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.  

— Με τον σύζυγό σας πόσα χρόνια είστε μαζί; 

Με τον Μιχάλη είμαστε μαζί από το 2004. Γνωριστήκαμε στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, το 2009 υπογράψαμε Σύμφωνο Συμβίωσης στην αγγλική πρωτεύουσα. Το 2016 μετατράπηκε σε γάμο και το 2017 συνάψαμε και Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα. 

— Τι θα λέγατε ότι είναι επαναστατικό σήμερα; 

Έχουμε μια τάση να μιλάμε περισσότερο αντί να πράττουμε. Ωστόσο, επειδή κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όχι από την πρόθεση, νομίζω ότι επαναστατικό σήμερα είναι να επιτυγχάνεις τους στόχους που έχεις θέσει, να τους φέρνεις σε πέρας. 

— Πιστεύετε στον Θεό;  

Θα σας απαντήσω ως εξής: «Αγαπάτε αλλήλους». 

— Τι σας έχει διδάξει η ζωή;  

Ότι η ζωή είναι ένας μαραθώνιος και όλοι κρινόμαστε σε βάθος χρόνου.   



 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Ο οικονομολόγος και προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλάει για τους λόγους του δικού του coming out και για το πόσο υπερήφανοςαισθάνεται, προτρέποντας όλους όσοι χρησιμοποιούν τη δημόσια εικόνα τους να το δοκιμάσουν, γιατί είναι όντως απελευθερωτικό για τους ίδιους και βοηθητικό για όλους τουςάλλους.
Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Lgbtqi+ / Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Το πόρισμα της Επιτροπής για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό γάμο επαναφέρουν δυναμικά στην επικαιρότητα τη λοατκι+ δικαιωματική ατζέντα προωθώντας γενικότερα την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία, υπάρχουν εντούτοις διχογνωμίες και ενστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Πατέλης: «Η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές»

Πολιτική / Αλέξης Πατέλης: «Η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές»

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού μίλησε για το coming out του στον Φώτη Σεργουλόπουλο εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά podcast της LiFO, «Τελικά, καλά τα κατάφερες»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Πολιτική / Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Η υπόθεση αφορά φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που καταλογίστηκαν για μια βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτησία της οποίας συνδέθηκε με offshore εταιρεία, όπου, όπως διαπιστώθηκε, κύριοι μέτοχοι είναι ο ίδιος και η σύζυγός του
LIFO NEWSROOM
Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

LiFO politics / Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπει τα κόμματα που ψήφιζε, κατευθύνεται σε μία «γκρίζα ζώνη» και περιμένει, λέει στη Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ