Ενόσω Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώριση των κατεχόμενων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνάντησή τους την Πέμπτη (19/8) στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισαν να θέσουν στο τραπέζι και τη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι εν μέσω της όλης αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή η λύση του καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.
Όπως έκανε και στην περσινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν θα καλέσει και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των κατεχόμενων της Κύπρου και «να σφυρηλατήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί της», σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης Daily Sabah. Η Τουρκία αρνείται τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας λύση δύο κρατών.
Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα πιέζουν για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, εν πρώτοις σε τριμερές επίπεδο, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ επικεντρωμένη σε Ισραήλ και Γάζα
Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται σαν τρομοκρατική οργάνωση.
«Δυστυχώς, το Ισραήλ κάνει και πάλι επιθέσεις όχι ως κράτος, αλλά σαν τρομοκρατική οργάνωση. Ιδιαίτερα τώρα, οι ψηφιακές επιθέσεις που έκανε είναι μια πολύ σαφής απόδειξη του γεγονότος αυτού. Με αυτή την επίθεση, το Ισραήλ έδειξε ανοικτά και ξεκάθαρα ότι δεν έχει ευαισθησίες έναντι των πολιτών και ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει τις μισητές του φιλοδοξίες» δήλωσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση που ΟΗΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα αναφερθεί ειδικότερα «στα βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα και στις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ».
Σημείωσε δε ότι «η χειμερινή περίοδος που πλησιάζει θα επιδεινώσει περαιτέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας στη Γάζα. Η πείνα, η δίψα, η έλλειψη βασικών τροφίμων και ιατρικών προμηθειών επιδεινώνουν την κατάσταση στο πεδίο. Η ισραηλινή κυβέρνηση σκοτώνει περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, την οποία έχει μετατρέψει σε ένα είδος ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης, είτε με τις βόμβες, είτε με την πείνα και τη δίψα». O Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τις δυτικές χώρες, «να σταματήσουν να παρακολουθούν τις δολοφονικές πράξεις του Ισραήλ και να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα».