Άνοιγμα των λογαριασμών Παπαντωνίου και στη Γαλλία

Άνοιγμα των λογαριασμών Παπαντωνίου και στη Γαλλία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που φέρεται να ανήκουν στον πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και σε πιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας έχουν ζητήσει οι ελληνικές ανακριτικές αρχές.

Σημειώνεται πως ο πρώην υπουργός έχει και τη γαλλική υπηκοότητα από την παιδική του ηλικία ήδη.

Ανάλογα αιτήματα έχουν ήδη υποβληθεί και σε άλλες χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο και Κύπρο, όπου εντοπίστηκαν ανάλογοι λογαριασμοί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα που συνεχίζει τις έρευνες για τον πρώην υπουργό, και εν αναμονή της απόφασης της Βουλής για το αν το αδίκημα της δωροδοκίας έχει η δεν έχει παραγραφεί, έχει αποστείλει αιτήματα για ανοίγματα λογαριασμών σε συνολικά πέντε χώρες.

Την ίδια αναμένεται η απόφαση της Βουλής για το αν το αδίκημα της δωροδοκίας έχει η δεν έχει παραγραφεί.

Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται  ότι οι λογαριασμοί του στη Γαλλία δεν περιέχουν μαύρο χρήμα και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προβάλλει ενστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας για τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. 

Παράλληλα η ανακριτική έρευνα που επικεντρώνεται στη διερεύνηση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος για τη σύμβαση αναβάθμισης των έξι φρεγατών που υπεγράφη επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει υποβάλει αίτημα για εξέταση του Γάλλου Μισέλ Ζοσεράν στελέχους της εταιρείας που ενεπλάκη στη σύμβαση των φρεγατών.

Πρόκειται για πρόσωπο που μίλησε για μαύρο χρήμα που διακινήθηκε στην Ελλάδα έχει όμως καταδικαστεί στη Γαλλία για σειρά αδικημάτων.

Ωστόσο τυχόν κατάθεσή του ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών μπορεί να αξιοποιηθεί σχετικά στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γεώργιος Ευαγγέλου συνεχίζουν την έρευνα για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών πώλησης του εξοχικού ακινήτου που διέθετε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου στη Σύρο αλλά και τις συνθήκες αγοράς του.

Πάντως απολογούμενοι και οι δύο υποστήριξαν ότι η αγορά του εν λόγω ακινήτου υπήρξε απολύτως νόμιμη, ωστόσο το γεγονός, ότι το ακίνητο πούλησε στον πρώην υπουργό ο πολιτικός μηχανικός που τον εξυπηρέτησε καταθέτοντας μετρητά σε ελβετικές τράπεζες οδηγεί τις ανακριτικές αρχές σε περαιτέρω έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση η πώληση του εν λόγω ακινήτου, η άρνηση του πρώην υπουργού να συναινέσει εξ αρχής στο άνοιγμα όλων των λογαριασμών του στην Ελβετία και η εσωτερική αλληλογραφία του ιδίου με την ελβετική τράπεζα συνετέλεσαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», ως  στοιχεία που μέτρησαν για την απόφαση να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM