Βαρύ κατηγορώ για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα από τον αρμόδιο επίτροπο

Βαρύ κατηγορώ για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα από τον αρμόδιο επίτροπο Facebook Twitter
1

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση για το ρατσισμό που αναμένεται να δώσει αύριο στη δημοσιότητα ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, θα γίνεται λόγος για κρούσματα ρατσισμού και εγκλήματα μίσους, κάποια από τα οποία  αποδίδει ακόμα και σε βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγης.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε και κατέγραψε στην έκθεσή του ο επίτροπος, πολλά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους σχετίζονται με μέλη, υποστηρικτές και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, την οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ την αποκαλεί «νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα».

Καταλογίζει δε στην Ελλάδα ότι ενώ η υπάρχουσα νομοθεσία έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει ρατσιστικές εκδηλώσεις δεν το έχει κάνει. Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων, που διαπράττουν όργανα επιβολής του νόμου, κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έκθεση συνοδεύεται από σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενστάσεις και οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των διαπιστώσεων και συστάσεων στις οποίες προχωρά ο Νιλς Μούιζνιεκς.

Στο σημείωμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας να κατονομάσει τη «Χρυσή Αυγή» υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της «ακραίας οργάνωσης», η οποία εν τούτοις- όπως υπογραμμίζεται- εξασφάλισε την είσοδό της στη Βουλή, «αποτελεί θέμα περίπλοκο για προφανείς λόγους, σχετιζομένους με τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος».

Η ελληνική κυβέρνηση συμπεραίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγική επίδραση και να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα».

Αντίθετα, «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνετής προσέγγισης, η οποία θα αξιοποιεί τη συσσωρευμένη πολιτική και δημοκρατική πείρα, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Τούτο επιθυμεί και επιδιώκει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας. Εν προκειμένω, ας λάβουμε υπ' όψιν ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απεφάσισε να μην αποκλείσει ένα μέλος της οργάνωσης αυτής, από τις εργασίες της τον περασμένο Ιανουάριο» αναφέρεται στο σημείωμα.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση, στις απαντήσεις που- σύμφωνα με τις πληροφορίες- απέστειλε στον Επίτροπο, ισχυρίζεται ότι «η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία εδόθη από μέρος του εκλογικού σώματος στην οργάνωση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη ανόδου του ρατσισμού στην κοινωνία, όπως άλλωστε συμπεραίνουν πολλές έρευνες. Επίσης, δεν αποτελεί ένδειξη οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής προσέγγισης ή ταύτισης προς τη ρατσιστική ιδεολογία. Η κοινοβουλευτική αυτή δύναμη αποτελεί κατά βάσιν έκφραση λαϊκής απογοήτευσης και διαμαρτυρίας εναντίον σκληρών, αν και αναγκαίων, μέτρων λιτότητας, καθώς και της αυξανόμενης ανεργίας ως συνέπειας της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προφανώς και είναι περίπλοκο το θέμα... αν είσαι ανίκανος και αρκετά διεφθαρμένος για να πιστέψεις ότι μπορείς να εκμεταλευτείς τους νεοναζί πολιτικά.Κατα τ'άλλα μου κάνει πολύ εντύπωση που ο Δένδιας αντί να τραβήξει καμιά λεβέντικη μήνυση στον επίτροπο, αποφάσισε να του απαντήσει. Βέβαια στην απάντησή του είναι σαν να απαντάει σε γενικόλογες αοριστολογίες και όχι σε συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά όσο να πεις, είναι μία πρόοδος για την δημοκρατία μας.