To πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει το παρασκήνιο από τη Σύνοδο Κορυφής και περιγράφει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να κερδίσει συμμάχους στην ΕΕ προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.
Σε αυτή την προσπάθεια όμως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αμήχανος, σύμφωνα με το πρακτορείο που εξιστορεί τι προηγήθηκε και πώς ο έλληνας πρωθυπουργός αντιδρούσε.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου καταγράφει πώς με μια σειρά ενεργειών η Μέι έφτασε στη Σύνοδο με στόχο της να κάνει συμμάχους τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να στηρίξουν το βαρύ κατηγορητήριο κατά της Μόσχας για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του πρώην πράκτορα.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούσαν αναφέροντας πως όσα έκανε η Μέι τον έκαναν αν αισθάνεται αμηχανία.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσεις προκειμένου να επεξηγηθεί η φύση της ρωσικής επίθεσης. Μεταξύ αυτών που ήταν επιφυλακτικοί ήταν η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία, αναφέρει το Bloomberg.
O Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της Μέι, ταξίδεψε με την ομάδα του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες για τη δολοφονική απόπειρα και να πείσει όσους δεν ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Σέντγουιλ το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες παρέμενε «αδύναμο» μόλις μια μέρα πριν τη Σύνοδο και αντί να κατηγορεί ξεκάθαρα τη Ρωσία ανέφερε ότι «λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι για την επίθεση ευθύνεται η Μόσχα.
Και μετά ήρθε η ώρα της Μέι», αναφέρει το Bloomberg.
Την Πέμπτη συνάντησε τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή. Ακολούθησε η καθοριστική συνάντησή με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με τα νεότερα για τη βρετανική έρευνα και εκεί καθορίστηκε η γραμμή που θα ακολουθούσαν στο δείπνο στη συνέχεια.
Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.
Οι αντιδράσεις Τσίπρα στο δείπνο
Στο γεύμα όλων των ηγετών στις 8:30 μ.μ., η Μέι τόνισε ότι η επίθεση στο Σόλσμπερι δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του ή των κατοίκων της πόλης, αλλά μία επίθεση στους κανόνες και στις ευρωπαϊκές αξίες. Παρότι είχε στήριξη, κάποιοι ακόμη αντιστέκονταν, συνεχίζει το Bloomberg.
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ενας αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και αποκάλυψε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να τον επισκεφθεί στο Κρεμλίνο.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν κατάλληλη συνάντηση για να αποφασίσει μία τέτοιου είδους έρευνα αυτού του είδους. Ο Τσίπρας ήταν αντίθετος στο να υιοθετηθεί πιο σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις».
Αμφιβολίες εξέφρασε όμως και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση στο δείπνο ήταν έντονη και κράτησε πάνω από δύο ώρες, χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία.
Φαινόταν ότι η Μέι είχε συμφωνήσει με τον Μακρόν και την Μέρκελ από πριν για την τακτική. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε δύο παρεμβάσεις και υποστήριξε σθεναρά ότι η Ενωση δεν πρέπει να αποφύγει να ρίξει την ευθύνη εκεί όπου υποδείκνυαν οι αποδείξεις: στην πόρτα του Κρεμλίνου.
Μετά, στις 10:41 μ.μ. ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρχε συμφωνία με ένα tweet του, και ενώ βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι του δείπνου, γράφοντας τη φράση κλειδί. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση».
σχόλια