Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 143 βουλευτές, ενώ 156 ψήφισαν κατά.
Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, μετά από τριήμερη συζήτηση. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να εκτοξεύουν «πυρά».
Μητσοτάκης: Η επιστολή Ράμμου έγραφε απόρρητο αλλά την κάνατε φέιγ βολάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι στην επιστολή Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα και μετέτρεψε την απόρρητη επιστολή σε φέιγ βολάν.
«Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητο αλλά τον κάνατε φέιγ βολάν. Σας ρωτώ εάν τα ονόματα υπήρχαν ή όχι μέσα στην επιστολή.
Εάν δεν υπήρχαν τα ονόματα παραπλανάτε το κοινοβούλιο. Εγώ μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητα ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος, ονόματα δεν υπήρχαν.
«Ο κ. Ράμμος άρα έστειλε άλλη επιστολή σε σας; »Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή που έλαβα εγώ γιατί είναι απόρρητη διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
«Είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα που αφορούσε στην υπόθεση. Μην επιχειρείτε να παίζετε τις κουμπάρες. Είστε κατηγορούμενος όχι κατήγορος, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας» σε επίμονες ερωτήσεις του πρωθυπουργού.
«Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή Ράμμου δεν υπήρχαν ονόματα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εντολέας των παρακολουθήσεων
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «εντολέα» των παρακολουθήσεων.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Το σκοτάδι που επιβάλατε νικήθηκε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος. Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση δεν γίνεται με βάση δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες, καθώς «σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίζει να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την προηγούμενη φορά που έθεσε στην Βουλή το θέμα των παρακολουθήσεων, ζητώντας την δέσμευσή του ότι δεν παρακολουθούνταν ο υπουργός Εργασίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το έβαλε στα πόδια». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε. Τρέξατε προς την έξοδο. Γιατί προτιμήσατε αυτή τη ταπείνωση από μια δέσμευση;».