Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία η οποία θέτει πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπεί η υποψηφιότητα του κόμματος του κατάδικου Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η τροπολογία, με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία και τις ψήφους από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κλίμα έντασης η συζήτηση στη Βουλή
Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε σε κλίμα πόλωσης, με την κυβέρνηση να ρίχνει «βολές» στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας εκλογικούς τακτικισμούς με στόχο την αντισυστημική ψήφο.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για πρόχειρη νομοθέτηση και ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη» επεσήμανε.
Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης των φασιστών.
Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον Άρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, επισήμανε τέλος πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις.
Πειθαρχικός έλεγχος για τον Ηλία Κασιδιάρη
Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως οι Αρχές προχωρούν σε πειθαρχικό έλεγχο όσον αφορά στα μηνύματα του καταδικασμένου ως ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι δεν διαθέτει κινητό.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έρευνα γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ο ίδιος διαρρέει μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ είναι έγκλειστος στη φυλακή Δομοκού.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα που εποπτεύει το σωφρονιστικό κατάστημα και να εξετάσει εάν ο βαρυποινίτης χρησιμοποιεί το καρτοτηλέφωνο όχι μόνο για να συνομιλεί με τους δικηγόρους και τους οικείους του για προσωπικά θέματα, όπως έχει δικαίωμα, ή για άλλους λόγους.