Βρούτσης: Έχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις - Θα γίνει "restart"

Βρούτσης: Έχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις - Θα γίνει "restart" Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Επανεκκίνηση στο σύστημα επανυπολογισμού των συντάξεων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο ζήτημα με τις υπέρογκες συντάξεις που έχει προκύψει, καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις πλησιάζουν ακόμα και τα 24.000 ευρώ.


«Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αποκάλυψε πως κάποιες πολύ υψηλές συντάξεις έχουν ήδη καταβληθεί αλλά θα τακτοποιηθούν εκ νέου μέσω της ρύθμισης που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Απαντώντας στις κατηγορίες των κυρίων Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου περί fake news, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με «ονόματα και δηλώσεις», καταλογίζοντας ωστόσο «θράσος» στους επικριτές τους καθώς όπως είπε «γνωρίζουν την αλήθεια».


Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα», που παρουσιάζει έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ. Με το έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών φέρεται να είχε προειδοποιήσει ότι, βάσει του επίμαχου νόμου, θα μπορούσε δυνητικά να δοθεί σύνταξη 23.000 σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Κατά τον κ. Βρούτση, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα γίνει "restart" στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις. «Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις».


Περισσότερες από 470.000 εκκρεμείς συντάξεις
Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε ότι με βάσει τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 470.000, ενώ δεσμεύθηκε ότι από την 1η Ιουνίου του 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά. «Μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά με ένα κλικ».

Κλείνοντας, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στις 120 δόσεις. «Πρόκειται για μια πολύ καλή ρύθμιση, από την οποία πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να επωφεληθούν, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Λυπάμαι τους φουκαράδες που πλήρωναν ΑΚΡΙΒΑ ταμεία (ΤΕΒΕ π.χ.) για 50+ χρόνια και τώρα παίρνουν σύνταξη στο χιλιάρικο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν 3000+. Το πρόβλημα δεν ειναι το ταβάνι των 24000, που, παρεπιπτόντως, παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως μια σύνταξη που λαμβάνεται από πολύ κόσμο. Έχουμε πρόβλημα πως υπάρχει ΠΟΛΥΣ κοσμος (αρκετοί εκ των οποίων δημόσιοι υπάλληλοι) με παχουλες συντάξεις από την ηλικία των 45 ετών!!!! ΕΚΕΙ οφείλει να μπει ταβάνι!
Αυτοι που παιρνουν υπερογκες συνταξεις θα συνεχισουν να παιρνουν υπερογκες καθ μετα την μειωση και αυτοι που παιρνουν ψιχουλα θα παιρνουν ακομα λιγοτερα γιατι αυτος ειναι ο σκοπος.
Πρέπει να καταλάβει ο κ. Βρούτσης, ότι όσοι συνταξιούχοι περιμένουν 2 και 3 χρόνια, θέλουν να διαβάσουν γιά ακριβή χρονοδιαγράματα απονομής συντάξεων με χρονολογική σειρά (οι παλαιότεροι προηγούνται) και δεν συγκινούνται από το "ότι από την 1η Ιουνίου του 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά". Μιά από τις βασικές κακοδαιμονίες του παρόντος συστήματος έχει αναλυθεί από την κα Σαλούρου στην "Καθημερινή" ήδη από την 14/6/2019, (https://www.kathimerini.gr./1029117/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/yhfiakh-trypa-ston-efka-ka8ysterei-tis-nees-synta3eis ) και φαίνεται να έχει να κάνει με το ότι ο βασικός πάροχος λογισμικού του ΕΦΚΑ, έχει καθυστερημένες πληρωμές από το 2016 και λείπουν λογισμικά γιά ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, όπως γιά παράδειγμα αυτών που εργάστηκαν στην ΕΕ, ή σε χώρες με ασφαλιστική σύμβαση με την Ελλάδα..Συγκεκριμενοποιείστε λοιπόν τα πράγματα. Τα υπόλοιπα συγκινούν, αλλά δεν αρκούν. Η αχρηστία των προηγουμένων έχει εμπεδωθεί, αποδείξτε την δική σας χρησιμότητα.