Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate και την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή προχωρά η Corriere della Sera.
H ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είχε λάβει επιστολή από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέλ Μπορέλ, στην οποία τόνιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στενές σχέσεις με το Κατάρ και ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις του.
Στο ίδιο δημοσίευμα η Corriere della Sera παρουσιάζει το περιεχόμενο του email, το οποίο δείχνει ότι οι θέσεις της Εύας Καϊλη ήταν και οι επίσημες της ΕΕ. Ο Μπορέλ, μάλιστα - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - ήταν εκείνος που υπέδειξε τη γραμμή της ΕΕ σε σχέση με το Κατάρ, σύμφωνα με την οποία ήταν επιθυμητή η αύξηση της κατανόησης και η ενισχυμένη συνεργασία με τη χώρα.
Κρίσιμης σημασίας στο σημείωμα του Μπορέλ είναι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά του Κατάρ. Η θέση της ΕΕ είναι ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και ζητά από το κράτος του Κόλπου να συνεχίσει και πέρα από το Μουντιάλ.
Corriere della Sera: Το email στάλθηκε δύο μήνες πριν συλληφθεί η Εύα Καϊλή
Ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος φέρεται πως είχε δώσει τις οδηγίες αυτές τον Οκτώβριο του 2022, περίπου δύο μήνες πριν από τη σύλληψη της Καϊλή με την κατηγορία του χρηματισμού από το Κατάρ για να προωθεί τις θέσεις του.
Τον ίδιο μήνα η Καϊλή επισκέφτηκε το Κατάρ όπου έγινε δεκτή από τον εμίρη. Πριν από την επίσκεψη η Καϊλή έλαβε ένα σημείωμα από τον Μπορέλ για τις σχέσεις ΕΕ και Κατάρ. Η γραμμή ήταν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι σε ιστορικό υψηλό. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Καϊλή επέμεινε σε αυτή τη γραμμή σε συζήτηση στην Ευρωβουλή. Αργότερα, προσθέτει η Corriere, αυτό παρουσιάστηκε ως απόδειξη ότι χρηματίστηκε.
Η επίμαχη ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2022. Όπως επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ούτε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ούτε και ο Ζοσέπ Μπορέλ φαίνεται να έχουν κληθεί να μιλήσουν στην ακρόαση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη.
Σε σχόλιο για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, είπε στην ιταλική εφημερίδα ότι ανταποκρίθηκε σε ένα «τυπικό αίτημα του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στοιχεία σχετικά με την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ» και «παρείχε μια περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η τελική ενημέρωση για τα ταξίδια των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το κοινοβούλιο της ΕΕ και εναπόκειται στο τελευταίο να αποφασίσει ποια από τη συμβολή μας θα ληφθεί τελικά υπόψη».