Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε σήμερα την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι την τελευταία στιγμή και απηύθυνε έκκληση προς όλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί μια τελευταία προσέγγιση.
«Μέχρι τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Τρίτης πρέπει να βρεθεί ένας κανονισμός, διαφορετικά κανένας δεν μπορεί να πει τι θα υπάρχει μετά από τρεις εβδομάδες, και ως εκ τούτου πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία μέχρι την τελευταία στιγμή, για να μην υπάρξει το άλλο σενάριο, με το οποίο τα πράγματα θα είναι μετά χειρότερα», πρόσθεσε σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Κατά την άποψη του Καγκελάριου, αν οι θεσμοί δεν κάνουν πλέον κάποια πρόταση και η Ελλάδα απορρίπτει την υπάρχουσα πρόταση, τότε θα υπάρξει ένα αρνητικό σπιράλ που θα επιτείνει τα ήδη δύσκολα προβλήματα, για την Ευρώπη, για την Αυστρία, για τη Γερμανία, για τις χώρες που εξάγουν, αλλά προπάντων για τους Έλληνες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο διάβολος βρίσκεται στη λεπτομέρεια και θα πρέπει να μετακινηθούν και οι Έλληνες, που δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν λειτουργούν οι φορολογικές υπηρεσίες και δεν μπορούν να εισπραχθούν φόροι, ενώ οι πλούσιοι στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της κατάστασης και θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση.
Κληθείς να σχολιάσει τι θα σημάνει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σημείωσε ότι αυτό συνεπάγεται πως ό,τι έχει κάποιος στην Ελλάδα, δεν έχει καμία αξία, ενώ εάν κατά το δημοψήφισμα απορριφθούν οι προτάσεις των δανειστών, τότε αυτοί δεν πρόκειται να δώσουν πλέον χρήματα και ως προς τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, διίστανται, όπως είπε, οι απόψεις των ειδικών, θεωρώντας ότι θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος.
Επισήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επισήμανε ότι είχε παρευρεθεί στη συζήτηση κατά την οποία η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ακριβώς αυτό, δηλαδή, ότι «πρέπει να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει μία κατάσταση που οι περισσότερο αδύναμοι άνθρωποι και ιδιαίτερα ο πληθυσμός στις πόλεις, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν. Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, όπου είδε από κοντά την επικρατούσα κατάσταση στην κοινωνία, ανέφερε παραδείγματα, όπως ότι ένα ποσοστό 40% των ανθρώπων δεν είναι πλέον ασφαλισμένοι, ή ότι υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία ιδιαίτερα στους νέους «που ζουν από τη σύνταξη της γιαγιάς».
σχόλια