Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς

Die Welt: Ο Τσίπρας είναι πανίσχυρος σαν βασιλιάς Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / SOOC
2

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο, τονίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας, εκτιμά η Welt. Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία.

Στο μεταξύ όμως, επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος, τονίζει η Welt.

Οι Έλληνες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα. Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους, εκτιμά η εφημερίδα. Τα όσα ζήτησε η ΕΕ από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την ΕΕ, σε αυτή την ευρωζώνη, εξηγεί η εφημερίδα.

Πόνος και ελπίδα: ο νεαρός Τσίπρας εκπροσωπεί και τα δύο. Και διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα, εξηγεί η Welt: ότι εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Είναι νεόφερτος, όμως παρόλα αυτά διαθέτει μεγάλη ισχύ.

Ζούμε σε καιρούς, σημειώνει η εφημερίδα, που πλέον είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες. Και όταν υπάρχουν προσωπικότητες που διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ, αυτοί έχουν καταβάλει κόπο για να την επιτύχουν, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του σύγχρονου κανόνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει η Welt, έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο και ο πειρασμός θα είναι μεγάλος σταδιακά να αφήσει να πράγματα όπως είναι, να αναβάλει τη φορολογία των πλουσίων και να βασιστεί στο γεγονός ότι η ΕΕ θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις του και θα τον αντιμετωπίσει με επιείκεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει τεράστια ισχύ, θα πρέπει όμως, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις της χώρας του.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρότεινε για ΠτΔ τον πατέρα της, Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο 82χρονος πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει, σύμφωνα με την ίδια, τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αυτή
LIFO NEWSROOM
Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Πολιτική / Ο συγκινητικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Η αποκάλυψη του καθηγητή για την αδελφική σχέση του με Σημίτη και Πουλαντζά - «Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Περα απο ολα τα σοβαρα και μειζονα πολιτικα ζητηματα τα οποια εχουν προκυψει,η κατασταση παρουσιαζει και σημαντικο ιστορικο ενδιαφερον.Η δημοφιλια και η αποδοχη απο την κοινωνικη βαση την οποια απολαμβανει σημερα ο Αλεξης Τσιπρας μπορει να συγκριθει μονον με αυτες των Κωνσταντινου Καραμανλη και Ανδρεα Παπανδρεου,το 1974 και 1981 αντιστοιχα.Υπαρχουν,ομως,καποιες σημαντικες διαφορες.Πρωτον το το οτι τοτε,με την δικτατορια να ειναι μια προσφατη αναμνηση, η χωρα βρισκοταν σε "ανοδικη πορεια".Οικονομικα,πολιτικα και κοινωνικα.Τωρα βρισκεται "με το ενα ποδι στον...λακκο".Δευτερον ,οτι οι εν λογω "ηγετες" ειχαν ,κυριολεκτικα,'δικτατορικες'εξουσιες στα κομματα τους.Τον μεν Κ.Κ. δεν διενοειτο να τον αμφισβητησει κανεις στο κομμα του, ακομη και αν ελεγε οτι ....επεκειτο εισβολη εξωγηινων,τον δε Α.Π.δεν μπορουσε να τον αμφισβητησει κανεις.Πρωτον διοτι ιδρυοντας δικο του κομμα αφησε απ'εξω ολα τα παλια στελεχη της Ενωσης Κεντρου τα οποια ειχαν ισχυ και αρχηγικες βλεψεις,και δευτερον διοτι οσοι -ελαχιστοι- τον "κοντραραν",διεγραφησαν με ...αστραπιαιες διαδικασιεςς.Ακομη και η Μελινα Μερκουρη .(....και,φυσικα,"επανηλθαν"αργοτερα ,εχοντας στο μεταξυ μεταβληθει -πολιτικα-απο Theon Greyjoys σε Reeks-για οσους παρακολουθουν το Game oh Thrones !)Ο Αλεξης Τσιπρας καλειται,λοιπον, να διαχειριστει επιτυχως,για τον εαυτο του,το κομμα του,και την χωρα,μια σφοδοτατη ενδοκομματικη συγκρουση μεσα σε καθεστως ασφυξιας για την χωρα,διαθετοντας ελαχιστα περιθωρια πολιτικων ελιγμων..Θα τα καταφερει ;Δεν εχω ιδεα.Ομως καταστασεις οπως η παρουσα αποτελουν το καμινι μεσα στο οποιο σφυρηλατουνται "παιδιά" σε "ηγετες".Η ,αν η πρωτη υλη,ο "πολιτικος σιδηρος" απο τον οποιο ειναι φτιαγμενα δεν ειναι "υψηλης ποιοτητας",τοτε,απλα, "γινονται σταχτη".