Στις 9,5 μονάδες είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Prorata που πραγματοποιήθηκε για το Attica TV.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, με αναλογική, δηλαδή, κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ εμφανίζεται στο 29%, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στο 18,5%, ενώ στην τρίτη θέση με 9% βρίσκονται ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5% και η Φωνή Λογικής (Αφροδίτη Λατινοπούλου) με 4,5%. Στο 3,5% καταγράφονται το ΜΕΡΑ 25 και η ΝΙΚΗ, ενώ 3% είναι το ποσοστό του κόμματος Κασσελάκη και 2,5% της Νέας Αριστεράς.
Η PRORATA μετρά και την επιρροή των κομμάτων σε επί μέρους κοινά, όπου το αξιοσημείωτο είναι ότι στην κατηγορία όσων δηλώνουν ότι «τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα αναγκαία» (23% του σύνόλου), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 13,5% (1,5% λιγότερο από την προηγούμενη με 15% ΝΔ), η Ελληνική Λύση στο 12,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5%.
Στα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, το 46% απαντά πως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά «ούτε θα ενισχύσει ούτε θα αποδυναμώσει τη ΝΔ». Το 24% υποστηρίζει ότι θα την αποδυναμώσει ενώ το 13% ότι θα την ενισχύσει. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, «ούτε θα ενισχύσει ούτε θα αποδυναμώσει τη ΝΔ» λέει το 46% ενώ ακολουθεί το «θα την αποδυναμώσει» με 21%.
Στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, το 28% θα επιθυμούσε μία συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έναντι του 23% που θα ήθελε μία συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 76% απαντά «όχι ιδιαίτερα/καθόλου ικανοποιημένοι» από το κυβερνητικό έργο. Το 20% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πιέζει περισσότερο τη ΝΔ με την αντιπολίτευση που της ασκεί. Ακολουθεί το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 10%, η Πλεύση Ελευθερίας με 6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 5%.
Το 28% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό έναντι 10% που θεωρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, 6% τον Σωκράτη Φάμελλο και 5% τους Κουτσούμπα και Βελόπουλο.
Στο ερώτημα για το ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, η ακρίβεια είναι το σοβαρότερο για το 78%, αμέσως μετά η υγεία/περίθαλψη για το 32%, στη συνέχεια η εγκληματικότητα για το 29%, η ανεργία για το 26% και οι χαμηλοί μισθοί/συνθήκες εργασίας για το 21%.
Στην ερώτηση «πώς θα περιγράφατε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού που διαμένετε», το 33% απαντά «τα χρήματα φτάνουν για τα αναγκαία», το 27% «φτάνουν τα χρήματα αλλά δεν αποταμιεύουμε» ενώ το 23% δηλώνει πως «δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία».
Όσον αφορά τα συναισθήματα που νιώθουν οι πολίτες, το 44% απαντά «απογοήτευση», το 29% «απελπισία», το 25% «θυμό» και το 18% «φόβο». Το 69% θεωρεί πως η χώρα κινείται «μάλλον/σίγουρα προς τη λάθος κατεύθυνση».
Σημειώνεται πως η έρευνα έγινε το διάστημα 3 με 9 Δεκεμβρίου 2024 σε δείγμα 1.100 ατόμων.