Απάντηση στις αναφορές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα περί απειλών της κυριαρχίας της Τουρκίας από την Ελλάδα δίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα η Τουρκία επιτέθηκε στη Γερμανία για τις δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα κατηγορώντας την Αθήνα ότι επιδίδεται σε παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι «θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν το ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».
Τουρκία: Η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας –Η δική μας κυριαρχία απειλείται
Σε μία κίνηση κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, η Τουρκία νωρίτερα σήμερα έστρεψε τα «βέλη» και προς την πλευρά της Γερμανίας, που προχώρησε σε ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, η οποία είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα».
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στον διεθνή εναέριο χώρο, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
»Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν τουλάχιστον άγνοια να χαρακτηριστούν οι πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου". Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία του γείτονά του, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αυτός είναι η Ελλάδα.