DW: Οι Έλληνες ψήφισαν την «ομάδα που κερδίζει» και τον «πραγματιστή Μητσοτάκη»

DW: Οι Έλληνες ψήφισαν την «ομάδα που κερδίζει» και τον «πραγματιστή Μητσοτάκη» Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, προς το παρόν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται για την τελική μάχη της κάλπης. Ταυτόχρονα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολλοί συνεχίζουν να αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στην εντυπωσιακή πρώτη νίκη με διαφορά 20% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην DW o Γιούργκεν Χαρντ, έμπειρος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών με πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας στις κυβερνήσεις Μέρκελ και σήμερα εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σχολιάζει και αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και συγκεκριμένα τη «θεαματική επικράτηση» κατά τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι Έλληνες ψήφισαν την «ομάδα που κερδίζει»

«Όταν συζητούσαμε για τις επικείμενες τότε εκλογές στην Ελλάδα στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, όπου ανήκει και η ΝΔ, κάποιοι από μας περιμέναμε το καλό αποτέλεσμα, γιατί το ρεκόρ αυτής της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό, αν δει κανείς τα στοιχεία της ανεργίας ή της ανάπτυξης» αναφέρει ο Γιούργκεν Χαρντ και προσθέτει: «Ως Γερμανός και ξένος πολιτικός, νομίζω ότι ήταν επίσης εντυπωσιακό ότι είδαμε πώς αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στη διαδικασία εκτόνωσης της διαμάχης με την Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη επιλυθεί, είμαστε σε μια πολύ πιο θετική οδό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Ίσως λοιπόν οι Έλληνες αποφάσισαν να μην αλλάξουν μια ομάδα που κερδίζει. Και νομίζω ότι και ο επόμενος γύρος θα δείξει καθαρή πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο Γιούργκεν Χαρντ απαντά: «Πιστεύω ότι επέλεξε μια πραγματιστική προσέγγιση σε διάφορες προκλήσεις, διάφορα προβλήματα που εντόπισε στη χώρα. Και χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, στην ισχυρή στήριξη από το κοινοβούλιο και ίσως από τον κόσμο, κατάφερε να κάνει ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Και τώρα δρέπει τους καρπούς. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήμουν νέος στη γερμανική βουλή και συζητήσουμε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την ευρωκρίση, υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα αποτύγχανε. Ότι το να κρατάμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη "είναι αποτυχία και δεν θα δουλέψει". Τελικά μάθαμε πολλά από την ελληνική πολιτική, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από άλλα κόμματα. Υπήρξε μια ισχυρή διάθεση για υπέρβαση της κρίσης και αυτό ήταν καλό».

Η ΝΔ «μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα»... μέχρι νεωτέρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βραδιά της νίκης του στις εκλογές της 21ης Μαίου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι βάσει του εκλογικού αποτελέσματος «η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη». Η Deutsche Welle ρώτησε τον Γερμανό βουλευτή αν αυτό μπορεί να σημαίνει «λευκή επιταγή» ή λιγότερη κριτική στο μέλλον από την ΕΕ και τη Γερμανία. Ο Γιούργκεν Χαρντ απαντά: «Βλέπουμε μια ανάκαμψη των κεντροδεξιών κομμάτων στη Γερμανία (σσ: σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Είδαμε μια αντίστοιχη εξέλιξη στη Βουλγαρία με την πρώην επίτροπο Γκαμπριέλ, επίσης από το ΕΛΚ, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες. Αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Και συνεχίζει απαντώντας στην DW: «Θέλουμε ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα, προσηλωμένο σθεναρά στις ευρωπαϊκές αξίες, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην αλληλεγγύη με όσους βρίσκονται υπό πίεση, πχ. στην Ουκρανία, με καθαρή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Και ελπίζω ότι και τα γερμανικά αδελφά κόμματα CDU/CSU θα αποδείξουν στις επόμενες γερμανικές εκλογές ότι είναι το ισχυρότερο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ευρώπης. Αλλά ως τότε είναι η Νέα Δημοκρατία».

«Κάποια μέρα οι Έλληνες θα φτιάξουν "Οδό Μέρκελ"»

Αναφορικά, τέλος, με την εικόνα που έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα δηλαδή της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη σημερινή Ελλάδα σε σχέση με την εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Γιούργκεν Χαρντ παρατηρεί: «Δέκα χρόνια πριν, σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα τα πράγματα θα δούλευαν τόσο καλά όσο τώρα».

Μάλιστα προχωρά και μια προσωπική αποτίμηση της συμβολής της πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου για τη διάσωση της Ελλάδας και την διατήρηση της αρραγούς ενότητας στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι ήταν πολύ επικριτικοί, ειδικά στη Γερμανία για την συνολική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ να σώσει το ευρώ και να κρατήσει την Ελλάδα στην ομάδα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα ήταν τότε ίσως η πιο αδύναμη χώρα στην ευρωζώνη. Αλλά σημασία έχει ότι αποφάσισε να την κρατήσει στο ευρώ. Ζήτησε πολλές σκληρές ενέργειες στην Ελλάδα. Κατηγορήθηκε γι' αυτό στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι κάποια μέρα οι Έλληνες μπορεί να ονομάσουν έναν δρόμο στην Αθήνα "οδό Μέρκελ". Γιατί μακροπρόθεσμα θα καταλάβουν ότι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος να βαδίσει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση και όχι άλλες προτάσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM