Εκλογές 2023- Reuters: Η Ελλάδα είναι στα μισά των άθλων του Ηρακλή

Reuters: Η Ελλάδα είναι στα μισά των άθλων του Ηρακλή Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Η Ελλάδα θυμίζει τον Ηρακλή, όταν ήταν στα μισά των 12 άθλων, γράφει το Reuters. Η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για να ανοικοδομηθεί μετά την κρίση, αλλά ακόμη πρέπει να την τελειώσει, συμπληρώνει, κάνοντας μια ανάλυση ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023

Το άρθρο του Reuters επισημαίνει όσα έχουν γίνει, αλλά και τα προβλήματα που παραμένουν στην Ελλάδα. Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, σημειώνει. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Απομένει να φανεί αν θα την αρπάξει», υπογραμμίζει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητά της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να ενισχυθούν οι αποταμιεύσεις και να βελτιωθεί το κράτος δικαίου αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός», σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters. 

Reuters: Ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, αδύναμο δικαστικό σύστημα

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, που πριν από μία δεκαετία απειλούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνει το Reuters. 

«Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα αποδίδουν μόλις 3,7%, μόνο 1,4% πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά», σημειώνει. 

«Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολες», τονίζει. 

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαίως πιστώνεται την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, «δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας. Η φοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο», επισημαίνει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη επιθυμία να διερευνήσει γιατί παρακολουθούνταν με το Predator τα τηλέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Ο ίδιος λέει πως η κυβέρνησή του δεν εμπλεκόταν σε αυτό», συμπληρώνει. 

Ο Χιούγκο Ντίξον υπενθυμίζει πως η ελληνική οικονομία είχε ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το ΔΝΤ και η ΕΕ, ως τίμημα για τα τρία προγράμματα διάσωσης. Η ανάπτυξη επίσης ήταν ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε παροχές τα τελευταία χρόνια», προσθέτει. 

«Σε κάθε περίπτωση, η εύκολη ανάκαμψη τελείωσε. Από εδώ και πέρα, η υψηλή ανάπτυξη είτε θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, είτε θα απορροφά τις εισαγωγές, εκτός αν η υποκείμενη ικανότητα της οικονομίας επεκταθεί επίσης γρήγορα», τονίζει ο αρθρογράφος.  

«Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της»

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι ήταν 9,7% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% αυτού, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, το υποκείμενο έλλειμμα είναι περίπου 6%, σημειώνει το Reuters. 

Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χιούγκο Ντίξον. Αυτή τη φορά, σημειώνει, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εθνικού εισοδήματος, έναντι 50% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, αναφέρει. 

Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 14% του εθνικού εισοδήματος, παρότι αυτό επεκτάθηκε κατά την πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφει το Reuters. «Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες είναι πως οι επενδύσεις θα πλησιάσουν περισσότερο τον μέσο όρο του 23% της ΕΕ στη δεύτερη θητεία του, υποστηρίζοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει ότι κεφάλαια της ΕΕ θα συνεισφέρουν σημαντικά, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026», συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Αλλά, τονίζει ο Χιούγκο Ντίξον, μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων, αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. «Διαφορετικά, θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό, θα μπορούσε να είναι ριψοκίνδυνο σε έναν κόσμο με υψηλότερα επιτόκια και ανήσυχες παγκόσμιες τράπεζες», σημειώνει. 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Για αρχή, θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τις παροχές, επικεντρώνοντας την κρατική βοήθεια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα μπορούσε να καταπολεμήσει σκληρότερα τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους ολιγάρχες που έχουν καλές διασυνδέσεις», τονίζει το Reuters. 

«Αλλά είναι ασαφές αν θα αντιμετωπίσει αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή. Εξάλλου, χορήγησε αυτό που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες στην πρώτη θητεία του», σημειώνει ο Χιούγκο Ντίξον. 

Εκλογές 2023: Οι προτεραιότητες

Οι μεταρρυθμίσεις θα μείωναν το ποσό που πρέπει να δαπανήσει ο ιδιωτικός τομέας. Επίσης, θα εξάλειφαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ, εξηγεί ο αρθρογράφος. 

Οι καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις για τα φορολογικά και τις παροχές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας, που είναι αυτή τη στιγμή στο 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από νέους κραδασμούς τα ερχόμενα χρόνια, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Ένας πρωταρχικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων που εμπίπτουν στο κράτος δικαίου: η ανεπίσημη οικονομία, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η διαφθορά και ζητήματα με το δικαστικό σύστημα, γράφει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Η Ελλάδα ήταν 51η στον Δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι. Αυτό είναι βελτίωση από την 60η θέση που βρισκόταν όταν ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία, αλλά παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ», σημειώνει. 

«Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις», υπογραμμίζει. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να θέσει ως μία από τις προτεραιότητές του τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά εντός της κυβέρνησης, ανέφερε ένας σύμβουλος. Και θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσδοκίες, ξεκινώντας ενδελεχή έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», επισημαίνει το άρθρο και καταλήγει: 

«Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους τρομερά ακατάστατους στάβλους του Αυγεία. Ο Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Απομένει να φανεί αν θα την αρπάξει». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM