Η τουρκική προκλητικότητα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Πληροφορίες του ΣΚΑΙ αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενη στις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.
Έμφαση φέρεται να δόθηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Άρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.
Τι ζήτησε η Ελλάδα
Η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα έγινε γνωστό, ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι υποστηρικτές
Προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, πιο σθεναρός υποστηρικτής της Ελλάδας, ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στο θέμα του σεβασμού του άρθρου 1 της συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Ο Γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος φέρεται να τήρησε πιο ισορροπιστική τάση και υπογράμμισε τη σημασία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση.
σχόλια