Πέρα από την ενόχληση της κυβέρνησης, οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων (πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματο), φαίνεται ότι προκαλούν και την αντίδραση της Κομισιόν.
Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της Ε.Ε απαντούν στους «σκληρούς» των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα».
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup.
Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup.
Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».