Ένταση στη Βουλή μετά τις δηλώσεις Συρίγου περί Πολυτεχνείου και Χούντας - Σφοδρές αντιδράσεις

Ένταση στη Βουλή μετά τις δηλώσεις Συρίγου περί Πολυτεχνείου και Χούντας - Σφοδρές αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
0

Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, λόγω των αναφορών του στο Πολυτεχνείο και τη Χούντα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο κ. Συρίγος έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο της Χούντας, σημειώνοντας πως υπάρχει, εσφαλμένα, η εντύπωση σε πολλούς ότι η Χούντα έπεσε λόγω της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ έκανε λόγο και για «μύθο» γύρω απ΄αυτή.

«Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από τη δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού, όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, τα αντάρτικά μας και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη Δικτατορία» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μετά το 1974, «το Πολυτεχνείο προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» καθώς ήταν το μόνο γεγονός που έδειχνε ότι ο λαός « κάτω από την επιφάνεια έβραζε».  

«Ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολιτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό Πανεπιστήμιο» είπε ο κ. Συρίγος, και αναφέρθηκε στις «παρατάξεις, την απαγόρευση εισόδου ακόμα και στην Πυροσβεστική (..) τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες για ψύλλου πήδημα.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Οι δηλώσεις του υφυπουργού δέχθηκαν πολλές αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε αρχικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος σημείωσε πως τα λεγόμενα του υφυπουργού «υπηρετούν τη στρατηγική που επί τρία χρόνια. Μία στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, εν συνεχεία, έκανε λόγο για «πραγματικά προσβλητική παρέμβαση» 

«Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε! Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα» σημείωσε ο ίδιος. 

«Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο».

«Είναι προφανής η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και κυρίως ο κώδικας δεοντολογίας, όταν κυβερνητικά στελέχη επίσημα, αμφισβητούν την ιστορία του τόπου, τον ποταμό του αίματος που χύθηκε για τη δημοκρατία. Υπάρχει θέμα σεβασμού της δεοντολογίας, αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους του υφυπουργού Παιδείας και να σβηστούν από τα πρακτικά λέξεις και φράσεις που υπονομεύουν τη συλλογική συνείδηση του έθνους και της πραγματικής ιστορίας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Πολιτικός μύθος της δικτατορίας που διατάραξε την πολιτική ζωή του τόπου δεν υπάρχει. Υπάρχει η ουσία της πολιτικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα που κάνατε κύριε υφυπουργέ» τόνισε ο κ. Καστανίδης, καταχειροκροτούμενος εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του και από τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, είπε: «Το να σας πω δεν ντρέπεστε, είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη Χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που αντέτεινε ότι «ήταν πανδημική η αντίσταση του λαού απέναντι στους συνταγματάρχες και τους φασίστες».

«Ο πατέρας μου απετάχθη τον Απρίλιο από υποπλοίαρχος. Ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν δεν ήταν παράγοντας. Βασανίστηκε απάνθρωπα, στάλθηκε στην εξορία και οι βασανιστές απειλούσαν να βιάσουν τη μητέρα μου. Ενάμιση χρόνο μετά που αποφυλακίστηκε ήταν οι γείτονες που ήταν μάλιστα δεξιοί που μας έτρεφαν εκ περιτροπής. Έτσι έζησα εγώ και η αδερφή μου, από τη βοήθεια τους» τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Η ΝΔ τίμησε, τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές. Αγώνα πολιτικό του ελληνικού λαού κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό, αγώνα επωνύμων αλλά και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έναν άνθρωπο που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της Χούντας αλλά και επίβλεψε την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, τις κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά, διαστρεβλωτικά και αποπροσανατολιστικά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ