Τριάντα έξι ευρωβουλευτές (σοσιαλιστές, πράσινοι και αριστεροί), τάχθηκαν υπέρ μιας ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα πρέπει κατεπειγόντως να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, στον οποίο έχει κολλήσει εδώ και έξι χρόνια, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Έβα Ζολί, εκπροσωπούν δέκα χώρες της ΕΕ, κυρίως από το νότο.
«Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη συγκεκριμένων και καθοριστικών συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», προειδοποιούν.
Επικαλούμενοι μια «συναίνεση μεταξύ των αναγνωρισμένων οικονομολόγων σχετικά με τον μη βιώσιμο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζουν πως το θέμα αυτό βρίσκεται στο κέντρο μιας διένεξης μεταξύ των δύο πιστωτών της Ελλάδας, του ΔΝΤ που καλεί για μια ταχεία και σημαντική ελάφρυνση και της ευρωζώνης που καθυστερεί υπό την πίεση της Γερμανίας.
«Η αβεβαιότητα, που είναι αποτέλεσμα αυτών των διαφορών, εμποδίζει την ελληνική ανάκαμψη», εκτιμούν οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές και καλούν να εκπονηθεί μέχρι το τέλος του 2016, «ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», που φθάνει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.
Η απάντηση του Μοσκοβισί
Λίγο αργότερα ήρθε και η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου των Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Χτύπησαν την πόρτα μου, τόσο το καλύτερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπεκφύγει, οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας του έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα», ανέφερε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Διατηρώ την πεποίθηση ότι μία συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτή», επανέλαβε τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι πιστωτής» της Ελλάδας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κράτη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
σχόλια