Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν υπέβαλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «μετά την τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, η οποία παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία».
Στην ερώτησή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για τροπολογία «νομικά έωλη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα», η οποία «έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εγγύηση της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Ανταγωνισμού.
»Παρ' όλα αυτά, η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου -νομικά έωλη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα- παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία.
»Σε μια στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.
»Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας και του επείγοντος της συγκεκριμένης τροπολογίας, ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς αξιολογεί την συγκεκριμένη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέπονται πριν το διορισμό τους;
- Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμού;
- Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμησης του μονοπωλίου στα ΜΜΕ;».
Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά. Βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου η αποχώρηση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι θέμα χρόνου.
σχόλια