EUObserver: Η Κομισιόν πάσχει από επιλεκτική αμνησία

EUObserver: Η Κομισιόν πάσχει από επιλεκτική αμνησία Facebook Twitter
0

Στην «επιλεκτική αμνησία» της Ε.Ε. αναφέρεται άρθρο του NIKOLAJ NIELSEN στον EUObserver, με αφορμή τη δήλωση αυτή την εβδομάδα αξιωματούχου της Κομισιόν, ο οποίος είπε ότι οι άνθρωποι στην Τουρκία που ζητούν άσυλο μπορούν να παρουσιάσουν το αίτημά τους στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τους λαθρεμπόρους για να φτάσουν δια θαλάσσης στην Ελλάδα», είπε.

Ο συντάκτης κάνει λόγο για μια «κακότεχνη απόφαση», θυμίζοντας ότι η Ε.Ε. ήταν που αποφάσισε να σφραγίσει τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο, τα οποία διέσχισαν 55.000 άνθρωποι το 2011.

«Οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν τότε να χρησιμοποιήσουν άλλες πιο «ύπουλες» διαδρομές μέσα θαλάσσης για να φτάσουν στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Σύμη και Φαρμακονήσι», σημειώνει.

Και συνεχίζει ο αρθρογράφος:

Το 2012, η Επιτροπή της ΕΕ απέστειλε συνοριοφύλακες και χρηματοδότησε ένα πολύπλοκο σύστημα καμερών που έχει εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο τμήμα του φράχτη στην ελληνική πλευρά των συνόρων. Οι Τούρκοι στρατιώτες από την άλλη πλευρά των συνόρων ήταν έτοιμοι να σταματήσουν οποίον προσπαθούσε να περάσει το φράχτη αυτόν.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012, ένας Έλληνας αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε με κάποιο ενθουσιασμό και κέφι, ότι όλες οι ροές είχε σταματήσει.

Τώρα, το νέο μήνυμα από την Επιτροπή της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο είναι να επιστρέψουν στα χερσαία σύνορα το οποία βοήθησε εκείνη να σφραγιστούν.

Για να προσθέσει περισσότερο κύρος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη (17 Μαρτίου) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "είναι παγκόσμιος  πρωταγωνιστής του ασύλου. Κανείς άλλος στον κόσμο δεν προσφέρει απλόχερα το άσυλο».

Αυτό χαρακτηρίζει ως "επιλεκτική αμνησία" ο συντάκτης,  παραπέμποντας για την απάντηση στους κοινωνιολογικούς συλλογισμούς ενός Γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα, του Max Weber, που το 1905 επινόησε την ιδέα του   «σιδερένιου κλουβιού» για να δείξει πώς οι γραφειοκρατικές μηχανές διαμορφώνουν τις κοινωνικές τάξεις και τις παγκόσμιες απόψεις, καθιστώντας τις προσωπικές επιλογές όλο και πιο περιορισμένες.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM