Financial Times: Oι Ευρωπαίοι θέλουν ο Τσίπρας να ξεφορτωθεί την ακροαριστερά

Financial Times: Oι Ευρωπαίοι θέλουν ο Τσίπρας να ξεφορτωθεί την ακροαριστερά Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
8

Η απογοήτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει αυξηθεί τόσο έντονα που μια αλλαγή στην τρέχουσα κυβερνητική σύνθεση έχει γίνει πλέον ένα συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των συνομιλιών διάσωσης, αναφέρει το ρεπορτάζ των FT.


Πολλοί αξιωματούχοι και μερικοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  έχουν προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταστεί δυνατή μια συμφωνία σημειώνει το άρθρο που υπογράφουν οι Peter Spiegel και Kerin Hope.

Οι συζητήσεις γίνονται με φόντο την ιδέα της δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού από τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τους FT αυτό που οι επιθυμούν οι εταίροι είναι ο νέος συνασπισμός να περιλαμβάνει το παραδοσιακό κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και το Ποτάμι, το νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος από υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει.

«Μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με την «Αριστερή Πλατφόρμα», την  εσωτερική αριστερή αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του κόμματος και έχει τον έλεγχο αρκετών βουλευτών ώστε να μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση σε μια ψηφοφορία στην βουλή», αναφέρεται στους FT.

«Είμασταν περισσότερο μια πλατφόρμα κοινωνικού προβληματισμού παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να λειτουργήσει ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Μην ξεχνάτε όμως πως βρισκόμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες», αναφέρει ένα ανώνυμο στέλεχος της παράταξης στο άρθρο.

Από του Financial Times σημειώνεται πως υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είναι τόσο δημοφιλής στο κόμμα, όσο και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ισχυρίζονται πως θα ασκήσουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στον τωρινό κύκλο των διαπραγματεύσεων."Ωστόσο, αν και ο Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με τους παρατηρητές στην Αθήνα".

Παράλληλα σημειώνεται πως για να κερδίσει ο Τσίπρας την εμπιστοσύνη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα πρέπει να απαλλαγεί και από τους ΑΝΕΛ που επέλεξε για τη συγκυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην Πανεπιστήμιο Αθηνών σημειώνει πως: "Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μία περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας σε σύγκριση με την συμμαχία μεταξύ ριζοσπαστών αριστερών και λαϊκιστών δεξιών. Aλλά, ακόμα είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο."

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν πως αρνούνται ότι ασκούν για να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, ειδικά μετά τις κατηγορίες πως συνέβαλαν στην λήξη της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2011.

Ωστόσο εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που δείχνει απρόθυμος να επιλέξει μεταξύ των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας που απορρίπτει τελείως το πρόγραμμα στήριξης και της συμμαχίας με την πιο ρεαλιστική προσέγγιση των κεντρώων δυνάμεων στο κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι και για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι.Ο Βαρουφάκης ο οποίος χαρακτηρίζεται χαρισματικός, μοιάζει πολύ χαλαρός σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη», όπως υποστηρίζουν οι FT. "Συχνά μοιάζει σαν να κάνει διάλεξη και κύρηγμα στους ομολόγους του στο Eurogroup, τακτική η οποία έχει απομονώσει παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας" αναφέρεται. Ακόμη και δημόσια έχουν υπάρξει προσπάθειες απομόνωσης του Βαρουφάκη σημειώνεται. Σαν παράδειγμα δίνεται η περίπτωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Michael Noonan, ο οποίος υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνονται με τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον οποίο οι εταίροι θεωρούν πιο ρεαλιστή.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Πολιτική / Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Η υπόθεση αφορά φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που καταλογίστηκαν για μια βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτησία της οποίας συνδέθηκε με offshore εταιρεία, όπου, όπως διαπιστώθηκε, κύριοι μέτοχοι είναι ο ίδιος και η σύζυγός του
LIFO NEWSROOM
Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

LiFO politics / Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπει τα κόμματα που ψήφιζε, κατευθύνεται σε μία «γκρίζα ζώνη» και περιμένει, λέει στη Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Τις κυβερνήσεις τις ψηφίζει η βουλή. Προφανώς μιλάνε για αλλο συνδυασμό βουλευτών (και από άλλα κόμματα) που θα στηρίζουν την νεα κυβέρνηση. Δε χρειάζονται εκλογές ουτε θα διοριστεί η κυβερνηση απ έξω.
Ας διορίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις απέξω, μην κάνουμε και εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Να μας απαλλάξουν και από την ευθύνη. Δεν θα ψηφίσουμε εμείς ξανά το ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς, θα μας το επιβάλουν, έτσι το "μαζί τα φάγαμε" θα αποκτήσει ευρύτερο νόημα: και οι "εταίροι" μέσα. Ντε και καλά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να 'ναι μέσα. Τι ΝΔ (δεξιά υποτίθεται) έχεις τι ΣΥΡΙΖΑ (αριστερά υποτίθεται) αν δεν εχεις ΠΑΣΟΚ ο τόπος είναι ακυβέρνητος. Γιατί;Και πόσο υποκριτικό να μιλάνε για ακροαριστερά (μπρρρ) και κεντροαριστερά (εκ των οποίων έχουμε δύο κιόλας σύμφωνα με το άρθρο) και δεν μιλάνε για μία πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από οποιονδήποτε είναι στην κυβέρνηση; Αστεία πράγματα. Το ΠΟΤΑΜΙ, τουλάχιστον, έχει μία κοινωνική δυναμική, το ΠΑΣΟΚ τι έχει; Το ψηφίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, αλλιώς δεν εξηγείται. Σαν το ΚΚΕ ένα πράγμα. Το ΚΚΕ έχει, βέβαια, μία συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Το ΠΑΣΟΚ τι έχει πια; Γιατί κάποιος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει κατ' ευθείαν ΝΔ αν είναι πιο συντηρητικός κοινωνικά, αν δεν είναι γιατί δεν ψηφίζει ΠΟΤΑΜΙ ας πούμε;Βασικά ποιος κερδίζει στην Ε.Ε. όταν ο λαϊκός παράγοντας και η δημοκρατία υποτιμάται τόσο απροκάλυπτα;Σε λίγο θα μας πουν ότι οι εκλογές είναι λαϊκισμός. ΥΓ: το αντιπασοκικό μου παραλήρημα βασίζεται στην εμμονή να υπάρχει πάντα το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα.
το πόσο εκτός τοπου βρίσκονται οι πηγές σας φαίνεται απ τον χαρακτηρισμό ''ακρα αριστερά'' και το ότι μια συνεργασία πασόκ-ποτάμι, είνα ικανή να δώσει κυβέρνηση μέσα από εκλογές. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα ξένο έντυπο κάνει προτάσεις για εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.
Δεν είναι θέμα πηγών, το "άκρα αριστερά" τρομάζει (τους έξω που δεν ξέρουν) και δικαιολογεί το σενάριο/παρέμβαση τους.Αν -φτου φτου- τους βγει το σενάριο μέσα από "συμφωνία", γιατί από εκλογές όπως λες δεν παίζει, ποιος θα ασχοληθεί;Άντε να τους πεις ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται κοντά στο 2% στις δημοσκοπήσεις, θέλουν Βενιζέλο αυτοί, καλόμαθαν!
Οι εταίροι μας να έχουν υπόψιν τους οτι στη χώρα μας μπορούμε ακόμη να κάνουμε ελέυθερες εκλογές και να εκλεγουμε ελεύθερα τις κυβερνήσεις μας! Προσωπικά ουτε τη μια, ουτε την άλλη πτερυγα του Σύριζα έχω σε εκτίμηση, αλλά τα σενάρια διαμόρφωσης κυβερνήσεων από έξω, τα ονομαζω εκτροπή και έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία μας.Τωρα αμα φαμε το κεφάλι μας γιατι ετσι καλώς ή κακώς ψηφίσαμε, δικό μας θέμα!και στο κατω κατω της γραφής παρα το γεγονός οτι έχουμε μεγάλες ευθύνες - λαός και κυβερνησεις - μια χαρα μας μαμησαν και αυτοί με δικές τους ιδεοληψίες, τραβώντας την συνταγή της λιτότητας στα άκρα! Ουδείς αναμάρτητος!
Το θέμα είναι να αποφύγουμε να φάμε το κεφάλι μας. Όταν γινει αυτό δε θα έχουμε πραγματικά καμία κυριαρχία και θα μαθουμε πραγματικά τι σημαίνει αποικία. Τώρα δεν ξερουμε.