Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο Facebook Twitter
Γιώργος Φλωρίδης/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σφοδρή επίθεση για «συνειδητή παραπλάνηση του κόσμου» εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους υποστηρίζουν ότι στην δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, εφαρμόστηκε ο Νέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι πρώτον, ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αρχίζει να εφαρμόζεται από αύριο και δεύτερον, ότι οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν είναι διατάξεις που ίσχυαν τότε που συνέβη η τραγωδία διότι έτσι επιβάλλει η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτή, όταν κάποιος διαπράττει μια παράνομη πράξη δικάζεται με την νομοθεσία που ίσχυε όταν την διέπραξε, ενώ η καινούργια νομοθεσία εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει διατάξεις με ευμενέστερο περιεχόμενο για τον κατηγορούμενο.

Έτσι, ο Ποινικός Κώδικας, που εφαρμόστηκε για την τραγωδία στο Μάτι, είναι αυτός που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε πολύ πιο μικρές ποινές από την Κώδικα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τις οποίες έκανε αναλυτική παρουσίαση στο Σώμα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άρα επιχειρήσατε συνειδητά να παραπλανήσετε τον κόσμο λέγοντας πως κατά ένα μαγικό τρόπο εφαρμόστηκε ο Κώδικας της ΝΔ ο οποίος δεν ισχύει και θα ισχύει από αύριο. Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίσαμε πριν δύο μήνες, ξεκινάει να ισχύει από αύριο. Δεν ισχύει μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια ένας Κώδικας που δεν ισχύει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μπορείτε να φύγετε από αυτό το παραμύθι ότι εφαρμόστηκε ο Κώδικας της ΝΔ, ο οποίος όμως θα ισχύσει από αύριο;» είπε ο κ. Φλωρίδης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας βλέπω ένθερμους σήμερα, υπέρ της ανάγκης να εκτίονται οι ποινές και να επιβάλλονται σοβαρές ποινές, επειδή υπάρχει κατακραυγή του κόσμου γενικά για το ποινικό σύστημα μέχρι τώρα», είπε επίσης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να προχωρήσουν έστω και τώρα σε μια δήλωση ότι θα ψήφιζαν τώρα τον Κώδικα που δεν ψήφισαν πριν δύο μήνες για να τους «ακούσει ο κόσμος και να δει ότι μετανόησαν».

Φλωρίδης: Τι ίσχυε και τι ισχύει

Στο σημείο αυτό της παρέμβασής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Και «για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις», ανέφερε συγκεκριμένα:

 - Με τον Κώδικα του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όταν αυτήν είχε πολλά θύματα, η ανώτερη ποινή ήταν πέντε χρόνια. Τώρα γίνεται 10 χρόνια.

- Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από αμέλεια κι έχουμε θανάτους, οι διατάξεις του Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν "ελαφρύ πλημμέλημα" και η κατώτερη ποινή άρχιζε από 10 μέρες. Ο Κώδικας της ΝΔ, προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ελάχιστη ποινή είναι κάθειρξη 10 ετών, η ανώτερη ποινή είναι 20 χρόνια και μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή 200.000 και δήμευση της περιουσίας.

- Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και έχουμε θανάτους, οι διατάξεις που έχουμε ψηφίσει λένε ότι οι ποινές αυτές υποχρεωτικά οδηγούνε στη φυλακή, διότι δεν επιτρέπεται χορήγηση αναστολής, δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής και η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή φυλακή. Με τις διατάξεις που ίσχυαν, οι προβλέψεις του Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά ανώτατο όριο κάθειρξη 15 ετών και με την υποχρεωτική απόλυση, αυτός έβγαινε έξω στα έξι χρόνια υποχρεωτικά. Και τώρα, οι προβλεπόμενες ποινές είναι ισόβια και έχει δικαίωμα κάποιος που είναι καταδικασμένος σε ισόβια να κάνει αίτηση για αποφυλάκιση μόλις περάσουν 25 χρόνια. Άρα έξι χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και 25 χρόνια επί ΝΔ.

- Ο Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, "πήγε" την ανώτερη ποινή φυλάκισης στα οκτώ χρόνια από 10, έτσι ώστε η ποινή- βάση όταν είναι χαμηλή να μπορεί να ανασταλεί ολόκληρη.

«Και θέλω να σας ρωτήσω γιατί; Τι καημό είχατε» είπε στο σημείο αυτό, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Φλωρίδης, τέλος, ανέφερε ότι «μετά από αρκετά χρόνια, που το βλέμμα ήταν στραμμένο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκληματούντων, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων, προς τα δικαιώματα που έχουν και τα θύματα και προς την μεριά της κοινωνίας η οποία θέλει να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον διότι το ποινικό της σύστημα θα δημιουργεί τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός». Όπως είπε, τα ποινικά συστήματα είναι πετυχημένα, όχι όταν οδηγούν στη φυλακή σώνει και καλά, αλλά όταν αποτρέπουν τα εγκλήματα, γιατί οι επίδοξοι εγκληματίες θα ξέρουν ότι θα πάνε φυλακή. Ενώ υπογράμμισε, ότι τα ποινικά συστήματα είναι αποτυχημένα όταν δίνουν τη βεβαιότητα στον υποψήφιο εγκληματία ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

«Αυτό αλλάξαμε πριν από δύο μήνες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο» σημείωσε ο κ. Φλωρίδης και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν τον νέο Ποινικό Κώδικα ανέφερε: «Αν θέλετε, έχετε μια ευκαιρία και σήμερα να δηλώσετε κι εσείς ότι ήρθε η στιγμή να στρέψετε το βλέμμα σας προς την προστασία της υπεράσπισης των θυμάτων».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM