Γερμανικός Τύπος: Ελληνοτουρκική όξυνση με αφορμή τους «8»

Γερμανικός Τύπος: Ελληνοτουρκική όξυνση με αφορμή τους «8» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Οι απειλές της Τουρκίας για απαγωγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα και η πιθανή σύγκρουση Ιταλίας-Γερμανίας με αφορμή την εξυγίανση της ιταλικής οικονομίας, στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου.

Η Άγκυρα απειλεί με την απαγωγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

Η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή. Σπάνια η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη, σημειώνει η Neue Zürcher Zeitung. H ελβετική εφημερίδα προσθέτει ότι «οι τελευταίοι τέσσερις από τους συνολικά οκτώ αξιωματικούς εγκατέλειψαν το Ολυμπιακό Χωριό όπου κρατούνταν εδώ και ενάμιση χρόνο. Μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματικούς εγκαταστάθηκαν τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την αποστολή τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα με σκοπό των απαγωγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Η υπόθεση και η ρητορική της Άγκυρας θυμίζει τη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού εργατικού κόμματος PKK Αμπντουλά Οτσαλάν την στιγμή που εξέρχονταν από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και τη μεταφορά του στην Τουρκία. Το ότι η Άγκυρα εννοεί όσα λέει, δείχνει και η απαγωγή οπαδών του ιμάμη Γκιουλέν από το Κοσσυφοπέδιο που πραγματοποίησαν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Αφορμή θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο η υπόθεση των '8', αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Έλληνας ιστορικός εξειδικευμένος σε ναυτικά ζητήματα είχε δηλώσει πρόσφατα στην ελβετική εφημερίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει όχι ένα μεγάλο, αλλά ένα μικρό νησί, όπως το Φαρμακονήσι η την Ψέριμο για να αναγκάσει την Αθήνα να διαπραγματευθεί νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο πως θα αντιδρούσε η Δύση σε αυτή την περίπτωση, διερωτήθηκε ο ιστορικός».

Handelsblatt: «Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια ιταλική κρίση»

«Οι προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης ανησυχούν πολύ τους Ευρωπαίους, γράφει η oικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί για κινδύνους με αφορμή τα σχέδια της ευρωσκεπτικιστικής συγκυβέρνησης στη Ρώμη.

Μιλώντας σε συντηρητικούς βουλευτές στο Βερολίνο ο κ. Ρέγκλινγκ είπε σύμφωνα με συμμετέχοντες: 'Το καλοκαίρι όλα θα πάνε καλά. Το φθινόπωρο όμως θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει μόνο το 50% όσων έχουν τεθεί ως στόχος '.

Ήδη όμως από τώρα προδιαγράφεται σύγκρουση Ρώμης-Βερολίνου. Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για τις τράπεζες, Οι κανόνες προβλέπουν για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης τη συμμετοχή στο κόστος, πρώτα των επενδυτών και μετά των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt ωστόσο η Ιταλία θέτει εν αμφιβόλω τη ρύθμιση αυτή. Και θεωρεί ότι στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα αποφασιστεί ότι ο ΕΜΣ θα αναλάβει εγγυητής του κόστους εκκαθάρισης.

Η ανάγνωση του Βερολίνου είναι όμως διαφορετική. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον ρόλο του ΕΜΣ ως εγγυητή.

Θέτει ωστόσο προϋποθέσεις, όπως να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός βλέπει την παρέμβαση του ΕΜΣ όχι μεμονωμένα, αλλά ως κομμάτι ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM