Σκληρή ανακοίνωση για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής εξέδωσε η κίνηση Ενεργοί Πολίτες, του Μανόλη Γλέζου. Κάνει λόγο για "συμφωνία-ντροπή" και σημειώνει ότι πρόκειται για πραξικόπημα. Η κίνηση καταλήγει αναφέροντας ότι "η ιστορία ξεκίνησε και "χαμογελάει ειρωνικά στους σημερινούς νικητές....»
Στην επίμαχη ανακοίνωση του κινήματος του Μανόλη Γλέζου αναφέρεται:
«Για μια συμφωνία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Για μια συμφωνία ντροπή
Για ένα πραξικόπημα.
Η εμπιστοσύνη χάθηκε.
Χάθηκε κάθε εμπιστοσύνη στην "Ευρώπη".
Στην "Ευρώπη" της Γερμανίας, των "αγορών", των πραξικοπημάτων, του σκληρού ευρώ, των αντιδημοκρατικών θεσμών.
Η ιστορία ξεκίνησε.
Και χαμογελάει ειρωνικά στους σημερινούς νικητές....»
Λίγο αργότερα πάντως η ανάρτηση κατέβηκε από την ιστοσελίδα και από τους διαχειριστές ανακοινώθηκε: Η ανάρτηση "ο λευκός καπνός βγήκε από τις στάχτες της Ελλάδας" ... κατέβηκε γιατί ενώ αναφερόταν στους δανειστές, και κατέκρινε τη στάση τους, ερμηνεύτηκε από κάποιους σαν δήλωση του Μανώλη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Παρ όλο που υπήρχε υπογραφή Γ.Παπανικολάου.
Το σχόλιο με την υπογραφή του Μανόλη Γλέζου που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο πάντως προτείνει μια ανακωχή...
"Τα Συμπεράσματα που περιέχει το Σύμφωνο της Συνόδου Κορυφής, που υπέγραψαν οι 19 πρωθυπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης συνιστούν ένα νέο Μνημόνιο.
Με αυτό αποτράπηκαν, βέβαια, τα ακραία και εξουθενωτικά σχέδια των εκπροσώπων των Μονοπωλίων και του Κεφαλαίου, ωστόσο και αυτό στηρίζεται στον επώδυνο δανεισμό και στον εξευτελιστικό έλεγχο από τους δανειστές των μέτρων που υποχρεώνεται να πάρει η Κυβέρνηση.
Επομένως, το νέο Μνημόνιο δεν είναι σύμφωνο με το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, αφού δεν απαντάει στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τη βούληση ενός Λαού.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όπου φαίνεται να κυριαρχεί η απογοήτευση, μία είναι η λύση: Ούτε υποταγή, ούτε ρήξη!
Ανακωχή για ένα χρονικό διάστημα, όπου ούτε δανειζόμαστε, ούτε εξοφλούμε δάνεια και όπου παύουν να λειτουργούν και τα τοκοχρεολύσια.
Μετά, να εξεταστούν τα δάνεια ένα-ένα χωριστά και, αν οφείλουμε στον δανειστή, να πληρώσουμε. Την ίδια λύση πρότεινε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν, για πέντε χρόνια.
Κι ας μην ξεχνάμε: «Νικά δ' ο μείων τον μέγαν δίκαι' έχων» (ο μικρός νικάει τον μεγάλο όταν έχει δίκιο).
Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2015
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.