Και η βρετανική κυβέρνηση κάνει επείγουσες προετοιμασίες για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η οποία, όπως γράφει ο Guardian, εκτιμάται στα 1τρις δολάρια. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από την Αθήνα, αναφέρει επίσης, ότι από την ημέρα της εκλογών στις 6 Μαΐου, οι Έλληνες καταθέτες έχουν σηκώσει περίπου 6 δις από τις τράπεζες.
Οι Βρετανοί εκτός από το συνολικό κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ανησυχούν και για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στη δική τους οικονομία που ήδη βρίσκεται σε διπλή ύφεση. Ακόμη η εφημερίδα αναφέρει ότι και στις ΗΠΑ οι αξιωματούχοι παρακολουθούν με νευρικότητα την αυξανόμενη κρίση.
Ο Guardian φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Doug McWilliams, του Κέντρου για την Οικονομική και Επιχειρηματική Έρευνα, ο οποίος λέει ότι μια «προγραμματισμένη» διάλυση του ενιαίου νομίσματος θα κόστιζε το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (περίπου 300 δις δολάρια), αλλά μια άτακτη κατάρρευση θα οδηγήσει σε πτώση 5% της παραγωγής, δηλαδή θα χαθούν 1 τρις δολάρια. «Το τέλος του ευρώ στη σημερινή του μορφή είναι μια βεβαιότητα", προσθέτει.
Ο Alistair Darling, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση των Εργατικών χαρακτήρισε ως τρέλα αυτό που συμβαίνει, καθώς όπως είπε, «αν ο σπόρος της καταστροφής εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες χώρες, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και θα σημάνουν χρόνια στασιμότητας για την Ευρώπη».
Ο Sony Kapoor, από το Re-Define thinktank των Βρυξελλών τονίζει ότι αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει τώρα. «Όσοι λένε ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι και κάτι σπουδαίο, δεν ξέρουν τι λένε ή έχουν κάποια υστεροβουλία. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζημία για την ΕΕ από την ελληνική έξοδο είναι δυνητικά ανυπολόγιστες."
Μάλιστα σύμφωνα με τον Guardian, στη σύνοδο κορυφής των G8, που ξεκινά την Παρασκευή, ο Ομπάμα θα πιέσει τη Μέρκελ να κλίνει περισσότερο προς ένα πακέτο ανάπτυξης για την Ευρώπη, αντί να πιέζει τόσο έντονα για τα μέτρα λιτότητας που απορρίφθηκαν από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Όμως, όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, η ανάμιξη του Ομπάμα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις είναι ελάχιστη αφού,παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν την οικονομική ισχύ να βοηθήσουν την Ευρώπη, η στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να μην εμπλακεί άμεσα. Αν’ αυτού ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιλέξει να παρέμβει στο Καμπ Ντέιβιντ με την «ήρεμη διπλωματία" για να επηρεάσει τη Μέρκελ.
σχόλια