Iδανικά, το θέμα της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν το δημοψήφισμα, όμως τελικά το EuroWorking Group προετοίμασε το Eurogroup της Δευτέρας, όπου μετά το θέμα της Βρετανίας, η χώρα μας ακολουθεί στην ατζέντα των συζητήσεων.
Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εurogroup, που είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές, θα συζητηθούν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και όλα δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία.
Σύμφωνα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες αναφέρει πως υπάρχει χρόνος για την εκπλήρωση του συνόλου των 16 προαπαιτούμενων μέχρι τον Σεπτέμβρη ούτως ώστε να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο της δόσης που ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε, οι θεσμοί καταγράφουν μια καθυστέρηση και επειδή υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο του παρελθόντος όπου όλοι οι χρονικοί στόχοι, είτε αφορούσαν προαπαιτούμενα, είτε την πρώτη αξιολόγηση πήγαν πολύ πίσω, δεν θέλουν να επαναληφθεί το ίδιο και τώρα.
Καταρχήν θεωρούν ότι εάν καθυστερήσει η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων η διαδικασία θα συμπέσει με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει στα μέσα του φθινοπώρου και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι θεσμοί επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο αυτή η εκκρεμότητα έχει να κάνει με το Βrexit και τις πιέσεις που δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους γιατί η αβεβαιότητα του Brexit δημιουργεί προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως στις χώρες που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι».
Στα δύο αυτά προβλήματα κανείς σήμερα στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα ήθελε να προστεθεί και μια έξαρση του ελληνικού ζητήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια μόνιμη εστία κρίσης. Για αυτό ζητούν τώρα αρκετά πιεστικά να τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.
σχόλια