Χατζηδάκης: Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα

Χατζηδάκης: Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα Facebook Twitter
2

Με την λέξη ντροπή ο Κωστής Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του υποκρισία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικώς με την διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. «Κάνουμε ότι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ. Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χάρισε πάνω από 600.000 πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες είπε.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων και προσθέτοντας πως η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. Δεν στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και την δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε. Να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη είπε.

Αναφέρθηκε στον Κανονισμό εργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ. 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Σχετικά με το θέμα της αντισυνταγματικότητας που ήγειρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε και την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κι ακόμη αναφέρθηκε στον νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για ένα αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς, σημειώνοντας: Να δούμε λοιπόν, πως πάει σήμερα ο ΟΤΕ και πως πάει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έπεσε θύμα του κρατισμού και του λαϊκισμού».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε οκτώ Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται μισθολογικές διαφοροποιήσεις εάν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

«Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον».

Η ΔΕΗ ανοίγει συνολικά ένα νέο κεφάλαιο για να μείνει όρθια, να σταθεί στον ανταγωνισμό και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές κατέληξε στην τοποθέτησή του. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου και προσέθεσε: Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει την ΔΕΗ.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας. Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή, προσβάλλει και την ειδικότερη έκφραση αρχής της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία του Συντάγματος, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για την συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Η Αντιπολίτευση

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας η οποία αφορούσε κυρίως την άρση της μονιμότητας όσων προσληφθούν από εδώ και στο εξής στην ΔΕΗ και τις θυγατρικές της και γενικά τις αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το ΚΚΕ.

"Η επιστημονική υπηρεσία Βουλής αξιολογεί ότι οφείλουμε προβληματισμό ως εθνική αντιπροσωπεία και η στάθμιση πρέπει να αναζητήσει ερείσματα. Στην εισηγητική έκθεση δεν βρίσκουμε έρεισμα. Κατά την νομολογία του ΣτΕ η αναζήτηση μιας επαρκούς αιτιολογίας διασώζει την συνταγματικότητα ενώ η ύπαρξη ανεπαρκούς αιτιολογία οδηγεί σε αντισυνταγματικότητα. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι αυτό στο ΚΙΝΑΛ δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας" ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από τεχνάσματα αλλά από αλληλεγγύη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός αντέκρουσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και έκανε λόγο για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αιτήματα αντισυνταγματικότητας και ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων του. Υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, τονίζοντας ότι η επέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται όταν αυτό επιτάσσουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την επιβίωση της ΔΕΗ, διότι η κατάρρευση της ΔΕΗ μπορεί να επιφέρει συστημικούς κινδύνους τόσο στην αγορά ενέργειας όσο και στο τραπεζικό σύστημα που την έχει δανείσει. Η ΔΕΗ έχει πάνω από 10.000 εργαζόμενους, το 70% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 7 εκατ. συνδέσεις σε όλη την Επικράτεια. Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στη ΔΕΗ είναι της τάξης των 3,957 δισ. ευρώ. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, η πτώση της ΔΕΗ θα είναι εκκωφαντική, εάν επιτρέψουμε να συμβεί, και θα παρασύρει την οικονομία συνολικά».

Η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος επί προσωπικού στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν είναι ανάγκη να πέσει η ΔΕΗ η λύση είναι εκεί έξω. Μερικές εκατοντάδες απολύσεις ή ίσως και χιλιάδες από θέσεις που δε χρειάζονται με βάση το μέσω κόστος γύρω στις 35.000 ανά θέση η μείωση του κόστους θα είναι ραγδαία και η αποκατάσταση της υγείας της εταιρείας ταχύτατη. Και αν συνδυαστεί με μια γρήγορη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα με καλώδιο η μείωση του κόστους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν στη ζυγαριά μπουν οι μισθοί μερικών εκατοντάδων ή λίγων χιλιάδων εν πολλοίς άχρηστων θέσεων εργασία και οι Τράπεζες και η Εθνική Οικονομία η απόφαση είναι εξαιρετικά εύκολη.
Ο μέσος ετήσιος μισθός στο προσωπικό της ΔΕΗ είναι 57000 (πενήντα επτά χιλιάδες) €. Και εξακολουθούν να έχουν, επίσης, μειωμένο τιμολόγιο για τα σπίτια τους.Το δημοσίευσε πρόσφατα ο Δρυμιώτης, σαν στοιχείο προκύπτον από τους ισολογισμούς της.Αυτό που λείπει από την ΔΕΗ, είναι ό, τι για το σύνολο σχεδόν του Δημόσιου Τομέα :ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ -ή αλλιώς -, η σχέση κόστους / προσφερόμενων υπηρεσιών. Όπου καταλαβαίνεις σαν πολίτης, ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι "ακριβό". Και έτσι ανοίγουν μόνοι τους την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίον κατηγορούν ότι θα κερδοσκοπήσει εις βάρος των πολιτών.Ενώ η "κερδοσκοπία" του Δημοσίου θεωρείται θεμιτή και δημοκρατικά υποχρεωτική - από τους σκληρά εργαζόμενους "φωτισμένους" συνδικαλιστές της ΔΕΗ και γενικότερα του Δημοσίου. Και κατεβαίνουν σε απεργία (παλιά ο "δημοκράτης" Φωτόπουλος απείλησε "θα κατεβάσω τους διακόπτες").Αυτό είναι αντιδημοκρατικό, αλλά δεν είδα την ΓΣΕΕ να έχει κηρύτξει ποτέ πανελλαδική απεργία για την ίση μεταχείριση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.Στην ουσία, οι εκάστοτε ηγεσίες της ΓΣΕΕ, έπαιζαν πολιτικό παιχνίδι με τα κόμματα. Και κάποιοι έγιναν και βουλευτές. ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ "ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΥΦΗ" ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.