Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούν τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν άμεσα και να αλλάξουν την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.
«Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.
EU-Turkey relations are currently under continuous strain. We want to explore further paths that could contribute to lowering tensions and we want to reach understandings on the issues which are increasingly putting the relationship to the test #FAC pic.twitter.com/4XVU0d55um
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 13, 2020
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκαν Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία, Σουηδία με την Αυστρία να ζητά επίσης διακοπή των ήδη εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο κ. Δένδιας φέρεται να εξήγησε εκτενώς στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.
Επιμένει η Τουρκία για την Αγία Σοφία
Στο κενό φαίνεται να πέφτουν μέχρι στιγμής οι προειδοποιήσεις της ΕΕ για την Αγία Σοφία, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις ανακοινώσεις Μπορέλ.
Ο Χαμί Ακσόι στην ανακοίνωσή του αφενός λέει για την ανατολική Μεσόγειο ότι η Τουρκία είναι αυτή που ζητά τη συνεργασία επαναλαμβάνοντας τη θέση για δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων, αφετέρου για την Αγία Σοφία λέει ότι το θέμα είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορει να εμπλακεί στο ζήτημα αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες εργασίες γίνουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δεν θα επηρεάσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.