Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε μετά την υπουργοποίηση της

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε μετά την υπουργοποίηση της Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Για τις διαπραγματεύσεις στο Hilton με την τρόικα αλλά και τις σεξιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν την υπουργοποίησή της, μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. 

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η υπουργός Εργασίας, παραδέχθηκε πως πλέον δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει «τον όρο του αριστερού»: «όταν εφαρμόζεις μνημόνιο και όταν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρο του αριστερού».

Ο έλεγχος από τα ξένα κλιμάκια

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπουργοποίησή της, σε ηλικία 31 ετών, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στον Αντώνη Σρόιτερ για τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

«Το θέμα ήταν η απώλεια κυριαρχίας που υπήρχε στη χώρα, είναι μείζον θέμα. Τουλάχιστον στο δικό μου υπουργείο που ήταν και στο επίκεντρο του ελέγχου, κάθε πολιτική που ήθελες να ασκήσεις, κάθε μέτρο που ήθελες να λάβεις, έπρεπε να το διαπραγματευτείς, πολλές φορές να κάνεις πίσω, πολλές φορές να σου επιβληθούν πράγματα που δεν τα πίστευες, κάθε μικρό πράγμα, κάθε διάταξη, κάθε άρθρο, κάθε νόμο, κάθε υπουργική απόφαση όλα έπρεπε να είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και έλεγχο».

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας, οι εκπρόσωποι της Τρόικας συμπεριφέρονταν «σαν να ήταν εκείνοι υπουργοί».

«Είναι πολύ συνεπείς στη δουλειά και προσπαθούν να είναι καλοί τεχνοκράτες, όμως πολλές φορές ξεχνούν ότι διαπραγματευόντουσαν με την κυβέρνηση μιας χώρας και άρα ότι δεν είχαν κάποια όρια στο σεβασμό απέναντι σε εκλεγμένες κυβερνήσεις»

Οι σεξιστικές αναφορές

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη σεξιστική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, από μερίδα των ΜΜΕ όπου άφηναν υπονοούμενα για το λόγο που απέκτησε την υπουργική θέση.


«Είδα 1-2 δημοσιεύματα στην αρχή, εννοώ τις πρώτες μέρες που ήμουν στο υπουργείο έπαθα μπλακ άουτ (...) σκεφτείτε ότι εγώ δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη ότι θα ασχοληθούν μαζί μου. Έπαθα ένα "μπλακ άουτ" και μετά φώναξα τη συνεργάτιδά μου και της λέω αυτά "εδώ τα δημοσιεύματα, επειδή μου φέρνουν την αποδελτίωση, δεν θα μου τα ξανά φέρεις"».

«Έλεγαν αυτή πως βρέθηκε τώρα εκεί, 30 χρονών τι έχει κάνει και βρέθηκε εκεί, άρα, με κάποιον τα είχε, κάτι έκανε, κάτι σε προσωπικό επίπεδο είχε επαφές οι οποίες την οδήγησαν εκεί... υπήρχε μια υπονόηση ότι κάτι συμβαίνει στο προσωπικό» επίπεδο. 

Όπως είπε στη συνέντευξή της, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και το σεξισμό που δέχτηκε από στελέχη που κλήθηκε να διοικήσει. «Mansplaining λέγεται... "Θα σου το εξηγήσω εγώ που το ξέρω. Που είμαι άντρας και μεγαλύτερος". Και μπορεί να μην ξέρει τίποτα (...) ε, καλύτερα να είμαι ξινή παρά να παίζουμε παιχνιδάκια ενώ μας έχουν βάλει στο υπουργείο να παράξουμε 5 πράγματα».

«Θα δυσκολευόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο της αριστεράς»

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Νομίζω είναι ένας πολιτικός, δεν είμαι σίγουρη αν είναι Άγγλος ή Αμερικανός, ο οποίος έλεγε ότι όταν κάνεις καμπάνια είσαι στην ποίηση και όταν κυβερνάς είσαι στην πρόζα, δηλαδή γίνεσαι πιο ρεαλιστής εκ των πραγμάτων. Θα δυσκολευόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο της αριστεράς ή του αριστερού γιατί τώρα - αυτό βέβαια είναι και μία δική μου ενοχή - όταν εφαρμόζεις μνημόνιο και όταν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς... δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρο του αριστερού».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Επιτέλους τα είπε και κάποιος.Την παραδέχομαι και επειδή την ψιλοπαρακολουθώ καθώς αν και πολύ νέα, τα κατάφερει να κουμαντάρει ένα πολύ κεντρικό υπουργείο που όντως ήταν πάντα στο επίκεντρο των Τροϊκανών. Έχει παράξει έργο και δουλευει μεθοδικά, πιστευω κανείς δεν το περίμενε. Οι 30αρηδες παντως όλων των κομμάτων διαφέρουν λίγο σε σχέση με τους παλιούς σε συμπεριφορά. Σχεδόν τεχνοκρατικά κάπως καθώς δεν λέει κουταμάρες, ούτε μιλάει με υψηλούς τόνους και γενικά δεν συμπεριφέρεται σαν μην πω τι, όπως άλλοι υπουργικοί συναδελφοι της (Πολάκης ας πούμε...). Στην δε Βουλή δεν προκαλεί. Και αρκετά προσεκτική στα λόγια της, δεν έταζε ως τώρα απόλυτα κάτι συγκεκριμένο αν δεν θα το έκανε. Επίσης αρκετά προσγειωμένη και συχνά ρεαλιστικά όσα λέει με στοιχεία, μέχρι και η ΝΔ δεν παρασχολείται με δαύτην. Πχ αυτό με τον όρο του αριστερού. Δεν πρόκειται σχεδόν κανένας άλλος Συριζαίος πολιτικός να το πει αυτό και αναρωτιέμαι πως και το είπε. Ούτε να πει ότι ναι μεν υπήρξε μείωση αλλά παραμένει υψηλή η ανεργία (τονίζει γενικά και τα αρνητικά δηλαδή). Υποθέτω πως είναι επειδή δεν είναι καν επαγγελματίας πολιτικός. Ναι μεν κομματικό γνήσιο μέλος αλλά κυρίως στο "τεχνικό" team ήταν πάντα. Δεν είναι εκλεγμένη. Και οκ δεν χρειάζεται ένας Υπουργός πάντα να έχει εκλεγεί. Το άτομο μετράει. Τι το θες όμως. Σε κάθε Κυβέρνηση υπάρχουν και σοβαρά άτομα, ζημιώνονται όμως απ τους συναδέλφους τους που ειναι ό,τι νάναι. Και υπο Σαμαρά, υπο Σημίτη κτλπ υπήρχαν καλά άτομα. Μερικά μάλιστα απαξιώθηκαν επειδή σκέφτονταν...λογικά και μη λαμογίστικα.Τα όσα λέει για τους Τροϊκανούς πιστεύω δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιβεβαίωση των όσων ο κόσμος λέγαμε πάντα πως εκτυλίσσονται εντός των ξενοδοχείων. Τεχνοκράτες καλοί αλλά από δημοκρατικότητα και ανθρωπιά, ΜΗΔΕΝ. Συνείδηση δεν ξέρω εάν έχουν. Το χρήμα υπεράνω όλων δυστυχώς. Και εμάς σαν λαό μας έχουν στο χέρι. Έστω και πιο χαλαρά πλέον δίχως να κοιτάνε πια το καθετί που αφήνει μία άλφα ελευθερία σε υπουργούς κτλπ. Ετησίως όμως ένα Χ χρηματικό ποσό συν πλεόνασμα, πάντα θα το θέλουν. Αυτά όσον αφορά τα περί καθαρής εξόδου. Σχετικά με την σεξιστική παρενόχληση που αναφέρει. Αυτά που λέει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι δίαχυτο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ήταν απολύτως αναμενόμενο να στραφούν και εναντίον της. Απ την στιγμή που είναι νέα και εμφανίσημη (και σίγουρα, άθελα της και μη, έπαιξε ρόλο και αυτό στην επιλογή της πέρα από τις γνώσεις κ συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του υπουργείου, σιγά μην ήταν η μόνη γυναίκα) ήταν λογικό. Και στανταρ τα ξέρει. Όπως και κάθε επιτυχημενη γυναίκα. Απλώς προχωράνε αγνοώντας και επιβάλλοντας αν χρειαστεί. Δίκαιο όχι αλλά μία πραγματικότητα. Και μπορεί άνδρας νάμαι αλλά κάτι φράσεις όπως τύπου σαν άνδρας τα ξέρω καλύτερα, είναι χαζές. Το βλέπω και στην δουλειά μου. Αν δεν έχει να κάνει με χειρονακτική εργασία (συνήθως), τότε δεν πολυμετράει το φύλο. Πχ έχουν φήμη οι γυναίκες κάνουν για δασκάλες πάντα. Ε, στο Δημοτικό θυμάμαι ένας άνδρας ήταν πολύ καλύτερος. Τίποτα δεν είναι απόλυτο δηλαδή.