Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Κόσσοβο

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Κόσσοβο Facebook Twitter
12

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αναγνωρίζει το Κόσσοβο επιβεβαίωσε στα Μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα των Σκοπίων republika.mk. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό το διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι η χώρα του θα ανοίξει σύντομα γραφείο στην Αθήνα.  Το δημοσιεύματα κλείνει γράφοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ε.Ε..

«Να παραμείνετε στο σωστό δρόμο, συνεχίστε να εργάζεστε για το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον σας και θα είμαστε δίπλα σας», πρόσθεσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι της ένταξης του Κοσόβου στην Ε.Ε. θα προηγηθεί η αναγνώριση από την Ελλάδα.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για τις offshore: «Προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων»

Πολιτική / Ο Κασσελάκης απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για τις offshore: «Προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστάτησε από τη Δημοκρατία. Παράνομη καθαίρεση. Παράνομος αποκλεισμός. Αλλοίωση εκλογικών καταλόγων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Ψάξε λοιπόν γιατί ούτε η Κύπρος αναγνωρίζει το Κόσοβο αλλά ούτε η Ισπανία και η Αργεντινή (για να φέρω δύο άλλα παραδειγματα εκτός από Ρωσία και Κίνα)Μια καλή περίληψη εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Kosovo#Entities_that_do_not_recognise_Kosovo_as_an_independent_state
Μα, ΠΡΟΦΑΝΩΣ τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο είναι επειδή έχουν τα ίδια προβλήματα με αποσχιστικά κινήματα. Αυτό που έγραψα παραπάνω και επαναλαμβάνω είναι πως το Κόσοβο ολόενα και αντιμετωπίζεται ως ιδιάζουσα περίπτωση και η αναγνώριση του δε δημιουργεί προηγούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική επίδειξη μιας πιο ευέλικτης στάσης (όπως και της Κύπρου πριν μερικούς μήνες) δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, όπως πρότεινες. Δε θα επανέλθω.
Προς Γιωργος Κ.Σε ολες αυτες τις ιστοριες "αναγνωρισεων"(Κοσοβο) και "διεθνων συμφωνιων"(Κυπρος,Σκοπια) υπαρχουν καποια σημαντικα κοινα χαρακτηριστικα.Οποτε "ωριμαζουν" αρχιζει να "ακουγεται" η φραση που χρησιμοποιεις κι'εσυ."Καιρος πια να βγει η χωρα απο την διεθνη απομονωση"και " πολλες χωρες εχουν ηδη ανγνωρισει...".Ειναι,ομως,ετσι ;Οσον αφορα στο Κοσοβο οι "μεγαλες" ευρωπαικες(και οχι μονον...) χωρες εχουν ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να αναγνωρισουν το Κοσοβο,διοτι μονον ετσι μπορουν να "κανουν δουλειες"εκει,και να ασκουν ουσιαστικο ελεγχο.Οι δε "μικρες" δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ λογο να μην κανουν το χατηρι στις μεγαλες.Τι "το κοφτει"π.χ. το Λουξεμβουργο η την Φινλανδια για το Κοσοβο ; Αφου το θελει η Γαλλια και η Γερμανια,ακολουθουν.Η Ελλαδα,ομως,ειναι το ιδιο ; Η Ελλαδα με τις ανοικτες εθνικες πληγες των Σκοπιων και της κατεχομενης Κυπρου(τουρκοκυπριακο δηθεν κρατος) μπορει να αναγνωριζει τετοια "μορφωματα" ως Κρατη χωρις ετσι να υπονομευει τα ελληνικα εθνικα θεματα που αφορουν σε παρομοιες περιπτωσεις ;Το δε επιχειρημα καθισταται προφανες οτι δεν ισχυει και απο το γεγονος οτι,ενω ο ΟΗΕ αναγνωριζει ως ονομα το F.Y.R.O.M. οι χωρες που εχουν αναγνωρισει το ονομα "Republic of Macedonia" εμπρακτα,αφου σε ολες τις διμερεις σχεσεις τους το χρησιμοποιουν ειτε αυτουσιο.ειτε ως "Macedonia",ειναι πολλες δεκαδες.Διοτι τι την νοιαζει την Ταυλανδη η την Νεα Γουινεα,ας πουμε,το θεμα ; Macedonia το θελουν οι Σκοπιανοι,Macedonia τους αποκαλουν.Μηπως πρεπει να κανουμε κι'εμεις το ιδιο για να "βγουμε απο την διεθνη απομονωση" ;Απλα λογικα ερωτηματα θετω.Με προφανεις,πιστευω,απαντησεις.
Λάμπρο, Αυτό που είπα και πριν και θα πω και τώρα είναι πως το Κόσοβο δεν αποτελεί προηγούμενο. Το ότι δεν αποτελεί προηγούμενο βασίζεται στο γεγονός πως αποσχιστικά κινήματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για αυτό και η ως τώρα αναγνώριση του Κοσόβου δεν έχει βοηθήσει κάνενα αποσχιστικό κίνημα (π.χ. Νότια Οσσετία, Αμπχαζία, Υπερδνειστερία κοκ).Δεδομένου λοιπόν πως δε δημιουργεί προηγούμενο και δεδομένου πως η διεθνής κοινότητα είναι πιο ευέλικτη (μέχρι και η ίδια η Σερβία), η Ελλάδα- παρ'όλα τα 'αγκάθια' που σωστά επισημάνεις- δεν έχει λόγο να παραμένει μονομανής.
Το πλήρες πλέον, μετά τα μνημόνια, προτεκτοράτο που τυγχάνει να ακούει στο όνομα "Ελλάδα" αναγνωρίζει την αποικία με όνομα "Κόσοβο". Που είναι το περίεργο;;
Τι έκανε λέει;Τις επιπτώσεις στο Κυπριακό τις σκεφτήκαμε αν δίνουμε το οκ σε κοινότητες να αναγνωριστούν ως κράτος εν κράτει; Το ότι μέχρι πρότινος είμαστε αλληλέγγυοι στη Σερβία και τώρα κάνουμε κωλοτούμπα τι εικόνα δείχνει για την εξωτερική μας πολιτική;
Εικόνα ότι ωριμάζει. To Kόσοβο αναγνωρίζεται από 23 των 28 της ΕΕ και 107 παγκοσμίως. Καιρός η Ελλάδα να βγει από την απομόνωση της μονομανίας. Οι Τουρκοκύπριοι, αναγνωρίζονται μόνο από την Τουρκία. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και είναι γνωστό άλλωστε πως το Κόσοβο δεν έχει υπάρξει προηγούμενο (κύρηξε ανεξαρτησία το 2008 κ ως τώρα καμία άλλη αποσχιστική κίνηση δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί αυτό το γεγονός) κ μάλλον ούτε θα υπάρξει στο μέλλον.
Ε ας "ωριμάσουμε" να αναγνωρίσουμε και τα Σκόπια ως Μακεδονία τότε αφού τα περισσότερα κράτη (και εντός ΕΕ) την αναγνωρίζουν με αυτό το όνομα,Όταν έχουμε εθνικά συμφέροντα (και στην ιστορία του Κοσόβου έχουμε) δε μπορεί να μας απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι.