Η επόμενη ημέρα των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία

Η επόμενη ημέρα των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Παρότι τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι όλα μπορούν να ανατραπούν την Κυριακή, το ενδεχόμενο ήττας του κόμματος ανοίγει αναπόφευκτα τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρει η Έλλη Τριανταφύλλου σε ρεπορτάζ της στην Καθημερινή, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Συγγρού είναι ότι ακόμη και κορυφαία στελέχη θέτουν ως επόμενο στόχο να ξεπεράσει η ΝΔ, ως δεύτερο κόμμα πλέον, το ποσοστό του 29,7% που είχε πετύχει στις εκλογές του 2012. Φαίνεται πως η μεγαλύτερη αγωνία είναι να μην εισέλθει η κεντροδεξιά σε περίοδο βαθιάς κρίσης, που δεν θα της επιτρέψει να ανακάμψει σύντομα.

Αν και η γκρίνια για την προεκλογική εκστρατεία αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική από τις ευρωεκλογές και μετά είναι μεγάλη, σύμφωνα με το άρθρο, κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει δημοσίως τη συζήτηση, τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Ωστόσο, χαρακτηριστικά είναι παραδείγματα κορυφαίων στελεχών που φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις από την κοινή γραμμή.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ευελιξία στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του Νότου, μία θέση που είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ. Πολύ φέρεται να συζητήθηκε και η εμπλοκή του ονόματός του στα σενάρια περί πρότασής του από τον Α. Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πάντως ότι ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε δημοσίως «καλή επιτυχία» στον Αντώνη Σαμαρά και περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα υποψηφιότητάς του για την Προεδρία.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ με παρέμβασή του ο Μάκης Βορίδης θέλησε να εκφράσει το δεξιό ακροατήριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα αμφισβήτηση της ηγεσίας στη ΝΔ, όπως έγινε με Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου τη βραδιά των εκλογών του 2007. Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει κυρίαρχος στο κόμμα, αν και υπάρχουν αρκετά ονόματα που ακούγονται αλλά πιθανότατα θα περιμένουν τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος. Ο μόνος που θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία αποδόμησης είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος όμως έχει στηρίξει δημοσίως τον διάδοχό του και σε αυτές τις εκλογές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
1) Φαίνεται πως η μεγαλύτερη αγωνία είναι να μην εισέλθει η κεντροδεξιά σε περίοδο βαθιάς κρίσης, που δεν θα της επιτρέψει να ανακάμψει σύντομα. Πηγή: www.lifo.grΜε ακροδεξιών γραμμών Πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν είναι η κεντροδεξιά αυτή που εισέρχεται σε βαθιά κρίση, αρκεί να το καταλάβουν στην ΝΔ και να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζεται.2) Ο Αβραμόπουλος δεν θα μπορούσε να πει τίποτα παραπάνω από αυτό που είπε. Ειδικά αν όντως πάει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (κάτι που φαντάζει "λογικό" σαν σενάριο).3)Είναι πολλά τα στελέχη της (κεντρο)δεξιάς που δεν έκρυψαν την απέχθεια τους στην (ακρο)δεξιά στροφή του κόμματος.Ο Π. Παυλόπουλος, σε ερώτηση για το πόσο καταστροφικό θα είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:«Θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να φοβάμαι κάτι που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός»Ο Αντώναρος προ ημερών "έκραξε" τον Βορίδη για την γελοία ομιλία του και τα όσα είπε.4) Είναι προφανές, ότι είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Καραμανλής θα στήριζε προεκλογικά τον Α. Σαμαρά.Ακόμα και για τον γκουρού της σιωπής, φαντάζει αδιανόητο να μην ανοίξει το στόμα του προεκλογικά (από Δεκέμβριο). Πόσο μάλλον, όταν σχεδόν ολόκληρη η καμπάνια της ΝΔ ήταν βασισμένη στον Σαμαρά, ακόμα και τα σημαιάκια του Βορίδη.. την φάτσα του είχαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τον στηρίξει και μετά, ειδικά αν η πίεση στο κόμμα είναι μεγάλη.Όποιος είδε την συγκέντρωση της θεσσαλονίκης στην οποία πήγανε μαζί, είδε την διαφορά υποδοχής του πρώην με τον νυν. Για τον Καραμανλή έγινε χαμός, για τον Σαμαρά έτσι και έτσι.Δεν νομίζω, αν χάσει, να "κρατιέται" στο κόμμα ο Σαμαράς.. γιατί πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία. Βέβαια, δεν είμαι τόσο σίγουρος για την -τόσο πια- μεγάλη ήττα της ΝΔ.Ας περιμένουμε μέχρι αύριο να δούμε... γιατί εκτός του τι ακούει κανείς γύρω του, δεν μπορεί να στηριχθεί και πολύ σε δημοσκοπήσεις έτσι όπως είναι...