Κατόπιν…εορτής ή καλύτερα μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τους όρους της συμφωνίας με την μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold για την εξόρυξη στη Χαλκιδική, η κυβέρνηση προαναγγέλλει με ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου ότι θα διεκδικήσει αναδρομικά τα δικαιώματα του κράτους από την εκμετάλλευση.
Τα δικαιώματα εκχωρήθηκαν για 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais για το θέμα, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν θα κερδίσει από την επ0ένδυση αλλά θα ζημιωθεί κιόλας, αφού απειλείται με πρόστιμο μεγαλύτερο του τιμήματος πώλησης επειδή η παραχώρηση έγινε χωρίς διαγωνισμό.
Στην ανακοίνωση για την επένδυση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να φέρεις τους καναδούς κέρδη 14 δις, ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την είσπραξη μεταλλευτικών δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου. Με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκροτήθηκε Επιτροπή που έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει υποβάλει την εισήγησή της για τη σύνταξη ΚΥΑ που θα καθορίζει το ύψος των τελών. Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης, τέλη που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες ιδιωτικών μεταλλείων, θα αποδοθούν αναδρομικά από την 1/1/2013. Με αυτή την απόφαση, διασφαλίζονται για πρώτη φορά, έσοδα υπέρ του Δημοσίου από μεταλλευτικές επενδύσεις, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται».
Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο της με τίτλο: «Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα» η ισπανική εφημερίδα-και δεν ήταν το μόνο ξένο έντυπο-ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μια καναδική μεταλλευτική εταιρία ετοιμάζεται να εξορύξει τεράστιες ποσότητες χρυσού, χωρίς το κράτος να επωφελείται, αφού έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του».
Για τη διαδικασία της παραχώρησης της εκμετάλλευσης, η El Pais έγραφε πριν από λίγο καιρό: «Το Δεκέμβριο του 2003, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του ορυχείου μετά από μια διευθέτηση με την TVX Hellas, καθώς ο πρώην ιδιοκτήτης, σταμάτησε την επένδυση μετά από διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης αγοράστηκαν την ίδια ημέρα για 11 εκατομμύρια ευρώ και πουλήθηκαν επίσης την ίδια ημέρα στην Hellas Gold, που ιδρύθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα. Λίγο αργότερα, το 95% των μετοχών της εταιρείας αποκτήθηκε από την καναδική Goldfields (EG). Το 2012 πέρασε στην Eldorado. Για την Hellas Gold η El Pais αναφέρει ότι ελέγχεται από τον όμιλο ΑΚΤΩΡ (σήμερα κατέχει το 5% των μετοχών), που ήταν ο νικητής των περισσότερων από τα έργα για τους Ολυμπιακούς του 2004 και ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα η οποία κατέχει μεταξύ άλλων και τον κύριο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, Mega TV. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η σύμβαση, ήταν κλειστή, χωρίς ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη όμως το ελληνικό κράτος είχε εγκρίνει την πώληση. Τη σύμβαση διαπραγματεύτηκε ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας ο οποίος παραιτήθηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Πόρτο Καράς και τώρα αγωνίζεται για την επένδυση του χρυσού από τη θέση του Δημάρχου στην περιοχή.»
σχόλια