Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Χρήστος Παπουτσής δίνει συνέντευξη στο ”Έθνος της Κυριακής" και δηλώνει ότι είναι “φασιστική αντίληψη” οι συγκεντρώσεις έξω από το σπίτι του και “επιχείρηση εκφοβισμού”. Κάνει λόγο επίσης για “ιδιόμορφο παρακράτος”, υποστηρίζει πως αν ήθελε η αστυνομία να διαλύσει τη συγκέντρωση θα το είχε κάνει πολυ νωρίτερα και αναφέρει ότι η εντολή προς τα ΜΑΤ ήταν “αυτοσυγκράτηση”. Μεταξύ άλλων σπουδαίων ο υπουργός δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει τίποτα από τότε που ήταν πρόεδρος της ΕΦΕΕ και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει το Δήμαρχο Αθηναίων, να “καθαρίσει” την πλατεία.
Μερικές από τις δηλώσεις του υπουργού στην εφημερίδα:
"Με ποια αντίληψη η οικογενειακή εστία γίνεται σύμβολο εξουσίας για να εκφραστεί μαζική διαμαρτυρία;" Μόνο με μία αντίληψη. Τη φασιστική αντίληψη. Επιχειρήσεις εκφοβισμού τέτοιου τύπου μάς γυρνούν στις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας”.
“Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ιδιόμορφο παρακράτος που πάει να δημιουργηθεί, που απαγορεύει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών και την πολιτική δράση των κομμάτων ή των πολιτικών κινήσεων ή σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή των νόμων”.
“Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα χαρακτηριστικά της δικής μου πολιτικής διαδρομής. Ποτέ δεν δέχθηκα την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που επιχείρησαν κάποιοι με πολλούς τρόπους”.
“Η Αθήνα δεν αντέχει περισσότερη ασχήμια. Οι κάτοικοι δεν αντέχουν περισσότερη ταλαιπωρία. Τόσο το υπουργείο όσο κι εγώ προσωπικά θα σταθούμε αποφασιστικοί αρωγοί στον Δήμο της Αθήνας εάν αποφασίσει να αποκαταστήσει τη φυσιολογική εικόνα και τη λειτουργία της Πλατείας Συντάγματος”.
“Είναι απαράδεκτο κάποιοι να επιμένουν να ταυτίζουν την πολιτική εξουσία, τον υπουργό, την κυβέρνηση με το κάθε ένα στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας που ενδεχομένως επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Οπως είναι απαράδεκτο να ταυτίζουν και τα παραδείγματα παραβατικής συμπεριφοράς με το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας...”
“Είναι αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο να ταυτίζεται η πολιτική εξουσία με τους μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι υπάρχουν όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου. Αλλά με την υποχρέωση όταν απαιτείται νόμιμη κρατική βία να περιορίζεται στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών”.
“Η αστυνομία δεν βρισκόταν στο Σύνταγμα μόνο εκείνη την ημέρα, αλλά επί έναν μήνα. Και στον έναν μήνα αυτόν δεν υπήρχε κανένα επεισόδιο. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να διαλυθεί με τη βία η συγκέντρωση, θα το είχε κάνει πολύ νωρίτερα”.
“Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη στιγμή που έγινε μαζική επίθεση ακριβώς στο κέντρο της διάταξης των αστυνομικών δυνάμεων στον Αγνωστο Στρατιώτη και γκρέμισαν τους φραγμούς. Η αστυνομία είχε μια εντολή, αυτοσυγκράτηση, όχι μάχη σώμα με σώμα, αλλά σταθερότητα όσον αφορά τη διάταξη. Να λειτουργήσει η Βουλή και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Να αποφευχθεί η γενικευμένη σύγκρουση που επεδίωκαν ορισμένοι”.
“Απέτυχαν όσοι είχαν επενδύσει πολιτικά και οικονομικά στη χρεοκοπία της χώρας και στις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη”.