«Η Τουρκία, αφού εγκατέλειψε την 1η Διάσκεψη της Γενεύης, τίναξε στον αέρα και τη 2η»

«Η Τουρκία, αφού εγκατέλειψε την 1η Διάσκεψη της Γενεύης, τίναξε στον αέρα και τη 2η» Facebook Twitter
1

Βαριές ευθύνες επιρρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, στην Τουρκία που "οδήγησε σε αδιέξοδο" και "τίναξε στο αέρα" τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις "που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανοίκεια και ανήθικη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά του υπουργού Νίκου Κοτζιά, αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο των συνομιλιών και ειδικότερα στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου, όπου έκλεισε τελεσίδικα η αυλαία των διαπραγματεύσεων. Απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη της Διάσκεψης "να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση" και τονίζει ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Η Ελλάδα" αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ "προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση" επισημαίνοντας ότι "η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη".

Και προσθέτει: "Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα".

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε σημειώνει ότι "η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργησή τους".

Τρεις μέρες πριν, υπενθυμίσει στη συνέχεια το ΥΠΕΞ, "ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η 'Αγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». Όπως "αποκάλυψε επίσης η τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται".

Και προσθέτει η ανακοίνωση: "Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της" αποδεικνύοντας αφενός ότι "καθ' όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί" και αφετέρου ότι "με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ", με αποτέλεσμα "αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως".

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Η συνεπεια της Τουρκιας σε θεματα εξωτερικης πολιτικης,με κορυφαιο το Κυπριακο,ειναι αξιοθαυμαστη.Οχι μια η δυο,αλλα σαραντα δυο διασκεψεις θα "τιναξει στον αερα"εως οτου επιτυχει αυτο το οποιο θελει.Και αυτο που θελει ειναι εξαιρετικα απλο.Να νομιμοποιησει την στρατιωτικη παρουσια της στην Κυπρο,να μονιμοποιησει το status της ως "εγγυητριας δυναμεως",και να αποκτησει "νομιμα δικαιωματα"στο νησι,μεσω της τουρκοκυπριακης κοινοτητας.Και αυτα μπορει να γινουν ειτε μεσω μιας μια συμφωνιας με την Ελλαδα,ειτε δια της επιβολης ενος καθεστως δυο "ισοτιμων κοινοτητων"στο νησι(οπως αυτο που προεβλεπε το σχεδιο Ανναν),κατι το οποιο θα σημαινει οτι η μια ισοτιμη κοινοτητα-η τουρκοκυπριακη-θα μπορει να επιβαλλει τις θελησεις της(...τις τουρκικες επιδιωξεις,δηλαδη...)οποτε θελει και σε οποιο θεμα θελει.Καλο θα ειναι να μην ξεχναμε οτι δυο εξ Ελλαδος εκπορευθεισες ενεργειες δημιουργησαν τις προυποθεσεις για την διχοτομηση της μεγαλονησου.Πρωτον,η υπογραφη(...απο τον Κωνσταντινο Κραμανλη...)της συμφωνιας της Ζυριχης,με την οποια η Τουρκια απεκτησε διακιωματα'προστατιδος'επι της Κυπρου. Και,δευτερον,το κατα του Μακαριου πραξικοπημα το οποιο εκενε η Απριλιανη χουντα το 1974 ,κατι το οποιο εδωσε το δικαιωμα στην Τουρκια να "ενεργοποιησει"τα απορρεοντα απο την συμφωνια της Ζυριχης δικαιωματα της και να καταλαβει με στρατιωτικη επεμβαση την Βορεια Κυπρο προκειμενου να"προστατευσει"την τουρκοκυπριακη κοινοτητα.Αρκετα,λοιπον,Η Ελλαδα,μεσω"ενεργειων"της,δημιουργησε τις προυποθεσεις για την διχοτομηση και την κατοχη μερους της Κυπρου.Δεν πρεπει σε καμμια περιπτωση ,με καποια νεα ενεργεια της,να νομιμοποιησει και μονιμοποιησει την απαραδεκτη αυτη κατασταση.Διοτι το να το πραξει θα αποτελεσει"εγκλημα εκ προθεσεως",οχι "εγκλημα εξ αμελειας".